Sobotka není premiér, šéfuje jen ministrům ČSSD, tvrdí Babiš

Nefunkční vláda?

Sobotka není premiér, šéfuje jen ministrům ČSSD, tvrdí BabišAKTUALIZOVÁNO
Andrej Babiš Foto: FOTO: ČTK
1
Domov
Echo24
Sdílet:

Andrej Babiš není spokojený se současným fungováním vládní koalice, jeho hnutí ANO totiž prý musí čelit neustálým podrazům a dezinformační kampani ČSSD, která prý pomalu vytváří koalici s TOP 09. V rozhovoru pro Právo připustil ministr financí i to, že by se v případě prohraných parlamentních voleb mohl ocitnout v opozici, kde by chtěl štvát tradiční strany. Dříve přitom tvrdil, že než být v opozici, raději opustí politiku.

Babiš také v rozhovoru uvedl, že Bohuslav Sobotka není premiérem, ale jen předsedou sociálnědemokratických ministrů. Andrej Babiš to vyvozuje z toho, že by očekával, že předseda vlády svého ministra financí při jednání kabinetu podpoří, což se prý nestalo.

Andreji Babišovi se prý vládne špatně zejména kvůli tomu, že ho dva další vládní partneři neustále přehlasovávají například v diskutovaných návrzích týkajících se výzkumu nebo státních pojištěnců. „K tomu všemu musíme čelit jednomu podrazu sociální demokracie za druhým, jejím dezinformačním kampaním, jak si přivlastňují naši práci a jak pomalu vytvářejí koalici s TOP 09. Je to nefunkční,“ stěžuje si ministr financí Právu.

V nefunkční koalici chce však předseda hnutí ANO setrvat až do příštích parlamentních voleb. V opačném případě by totiž prý hrozilo, že ČSSD napáchá svým přístupem k rozpočtu výrazné škody národnímu hospodářství. V této souvislosti připomněl Babiš například působení současného premiéra Bohuslava Sobotky na postu ministra financí, který i s pětiprocentním růstem vykázal státní dluhy 400 miliard korun.

Ministr financí nevyloučil ani možnost, že by po příštích sněmovních volbách nemusel znovu usednout ve vládě. Předseda hnutí ANO totiž prý počítá s tím, že by s ním ostatní strany mohly odmítnout nadále spolupracovat. V takovém případě by Babiš zvažoval i setrvání v opozici, přestože takovéto své působení v politice dříve odmítal.

„Aspoň budu ten establishment, který si tu tradiční politické strany budovaly 26 let, štvát dál. Jen tak se mě nezbaví, i když pro to dělají, co umějí. V opozici by také byl skvělý život, když se dívám na kolegy poslance, jak mají celé léto prázdniny, nemusejí každý den chodit do práce, dostávají náhrady, jak si v bufetu dávají rakvičky a větrníky, jak si ze Sněmovny dělají cestovní kancelář. Mě tyto věci nezajímají, ale mohl bych například zřídit protikorupční fond. Kdyby ve Sněmovně byla poslanců polovina, tak to bohatě stačí,“ řekl Babiš Právu.

Babišovi nedělá starosti ani chystaný návrh zákona o střetu zájmů, který by mohl výrazně omezit například jeho vlastnictví médií včetně celostátních deníku MF Dnes a Lidové noviny. Ministr financí je totiž přesvědčen o tom, že jeho pozice velkopodnikatele nijak nekoliduje s působením ve vládě a jedná se prý tak pouze o další útok ze strany zavedených politiků.

Čtěte také: Premiér: Mezi populismem a náckovstvím je tenká hranice. Babiš ji překročil

Konec médiím a dotacím. ‚Lex Babiš‘ poslal výbor do sněmovny

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články