Ivana Jakoubková
3. září 2016 • 15:05

TOP 50 hráčů Barcelony: Vládce Messi, Maradona se nevešel do dvacítky

Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se na největší hvězdy Barcelony v historiiPodívejte se na největší hvězdy Barcelony v historiiFOTO: Sport

    Barca je víc než klub! Takové motto má katalánský velkoklub od svého založení. Netřeba připomínat, že FC Barcelona je jedním z nejslavnějších a nejúspěšnějších fotbalových klubů na světě. Kdo patří do padesátky nejlepších hráčů, kteří kdy oblékali její dres? Podívejte se v článku. 

    Čtyřiadvacet domácích titulů, pět triumfů v Lize mistrů, dvacet osm vítězství v Královském poháru, dvojí „treble“. Na sociálních sítích je FC Barcelona nejsledovanějším sportovním týmem na světě se 145 miliony followerů. Ve Španělsku se prý k fanouškům Barcy řadí víc než čtvrtina obyvatelstva.

    Za 116 let existence klubu se v ikonických karmínovomodrých barvách vystřídaly celé zástupy geniálních fotbalistů. Srovnávat hráče různých epoch je vždycky složité, ale britský Sportsmail se o to pokusil. Vznikl žebříček 50 nejlepších hráčů Barcelony všech dob.

    Do první desítky se nedostaly některé nejzářivější hvězdy. Diego Maradona dosáhl jen na 26. příčku. Ve třetí desítce má slovutné sousedy, Ronalda, Rivalda či Romária. Dvanácté místo obsadil Pep Guardiola, třebaže s Barcou získal šest ligových titulů. Jako hráč. Kdyby se ovšem sestavoval žebříček nejlepších trenérů v historii klubu, nejspíš by se stal jedničkou právě on.

  • 1. Lionel Messi

    Když ho katalánský agent Josep Maria Minguella jako třináctiletého přivedl v roce 2000 z Argentiny na zkoušku, prohlásil, že přivedl „nového Maradonu“. Jenže takových už bylo, řekli si na Nou Campu. O šestnáct let později je Messi, který stylem hry Maradonu připomíná, světovou megahvězdou, největším hráčem klubové historie.

    Zbořil už řádku fotbalových rekordů. V roce 2012 překonal světový rekord Němce Gerda Müllera v počtu branek nastřílených za kalendářní rok, zvládl jich 91. Je nejlepším střelcem v historii Barcelony, na kontě má 456 gólů v oficiálních zápasech.

    Útočník Barcelony Lionel Messi proti Betisu zářilFoto Reuters

  • 2. Xavi Hernández

    Když po 17 sezonách v roce 2015 odešel, kdosi spočítal, že za Barcu odehrál 59 000 minut a vyhrál 28 trofejí. Jeho rekord 767 zápasů v karmínovomodrém možná nikdy nikdo nepřekoná. Byl srdcem týmu, nastřílel 82 gólů a poslal 180 gólových přihrávek víc než padesátce spoluhráčů.

    Xavi, další z barcelonských legendFoto EPA

  • 3. Ladislao Kubala

    Za Barcelonu hrál v letech 1951 až 1961, nastřílel 194 oficiálních gólů a dodnes je třetím nejlepším střelcem v historii klubu, s nímž vybojoval čtyři domácí tituly. Měl dost pestrý život.

    Z komunistického Maďarska prý utekl převlečený za ruského vojáka. Devatenáctkrát nastoupil za Španělsko, předtím reprezentoval i Maďarsko a sedmkrát také Československo, v jehož dresu dal šest gólů. Po skončení kariéry se stal trenérem, vedl Barcelonu i španělskou reprezentaci.

    Barcelonská legenda Ladislao Kubala.Foto Koláž iSport.cz

  • 4. Ronaldinho

    Brazilec, kterého legendární Pelé zařadil v roce 2004 mezi 125 nejlepších žijících fotbalistů světa, zářil v Barceloně pět let. V roce 2006 byl u vítězství ve španělské lize i Lize mistrů. V Barceloně na něj prý dodnes s láskou vzpomínají noční taxikáři. Byl známý tím, že rád porušoval životosprávu.

    Brazilec Ronaldinho byl velkou hvězdou Barcelony.Foto Reuters

  • 5. Andrés Iniesta

    Je považovaný za nejúspěšnějšího španělského fotbalistu v historii.V klubu působí od roku 2002, prošel barcelonskou akademií La Masia. Na kontě má 594 zápasů, druhý nejvyšší počet ze všech hráčů, kteří kdy klubem prošli. Nezapomenutelný přínos má současný kapitán nejen pro Barcelonu. Je také autorem nejdůležitější branky v dějinách španělského fotbalu. Ve finále MS 2010 dal jediný gól zápasu a vystřelil Španělům titul mistrů světa.

    Andres Iniesta, další slavné barcelonské jménoFoto Profimedia.cz

  • 6. Gerard Piqué

    Někteří odborníci tvrdí, že ho Barcelona naplno ocení, až jednou odejde. Nahradit skvěle fyzicky i technicky vybaveného obránce bude těžké. S Barcou nasbíral 23 trofejí. Jako jeden z mála hráčů se v Barceloně narodil, a hned se stal členem klubu. Prošel mládežnickými týmy Barcy a po čtyřletém působení v Manchesteru United se v roce 2008 vrátil domů. Proslavil se i tím, že jeho partnerkou je kolumbijská popová hvězda Shakira.

    Gerard Piqué, opora Barcelony a jedna z vězd týmu z Camp Nou.Foto EPA

  • 7. Dani Alves

    Přišel v roce 2008 jako nejdražší obránce na světě a osm let předváděl na Nou Camp stabilní, skvělé výkony. Barceloně přispěl ke třem triumfům v Lize mistrů. Má pět ligových titulů, celkem 23 trofejí. V roce 2014 pomohl upozornit na problém rasismu ve fotbale. Když na něj přiletěl na hřiště banán, zvedl ho, oloupal a snědl. Akce vyvolala ohromný zájem. Letos přestoupil do Juventusu.

    Dani Alves, další hvězda, která nosila dres Barcelony.Foto Reuters

  • 8. Johan Cruijff

    Jeho přínosu si Barca ohromně považuje. Jako hráč i jako trenér zanechal v klubu nezapomenutelnou stopu. Přišel v roce 1973 z Ajaxu za tehdy rekordní sumu, poprvé nastoupil koncem října. Tehdy byla Barcelona skoro na dně tabulky. Dal gól hned v prvním zápase a Barca už celou sezonu neprohrála. Jako trenér tam veleúspěšně působil v letech 1988 až 1996. Když letos na jaře zemřel, fanoušci se s ním dojemně loučili.

    Johan Cruijff prožil v dresu Barcelony fantastické obdobíFoto Profimedia.cz

  • 9. Pepe Samitier

    Jeden z nejlepších střelců v historii klubu. Debutoval v roce 1919 jako sedmnáctiletý, odehrál v Barceloně 13 sezon, dvakrát slavil titul. Měl přezdívky „Kobylka“ a „Kouzelník“. Sezonu odehrál i za prudce konkurenční Real Madrid, pak se ale vrátil do Barcelony jako trenér a i v této roli získal titul.

  • 10. Paulino Alcantara

    Narodil se v roce 1896 na Filipínách, ale když mu byly tři, se svým španělským otcem se přestěhoval do Barcelony. V dresu slavného klubu nastřílel 357 gólů. Po čtyřech letech se vrátil na Filipíny, aby tam studoval medicínu, jenže Barca byla bez něj jako bez ruky a vedení i hráči ho prosili, aby se vrátil. Dva měsíce se lodí plavil zpátky a tři dny po návratu nastřílel hattrick proti Sabadellu. Skončil ve třiceti, aby se konečně věnoval medicíně.

    Paulino Alcantara, jedna z barcelonských legendFoto wikipedie.cz

    Další pořadí
    11. Ronald Koeman 12. Pep Guardiola 13. Luis Suarez II. 14. Neymar 15. Carles Puyol 16. Victor Valdes 17. Luis Suarez I. 18. Cesar Rodriguez 19. Sergio Busquets 20. Javier Mascherano, 21. Samuel Eto´o 22. Romário 23. Ronaldo 24. Rivaldo 25. Ferran Olivella 26. Diego Maradona 27. Johan Neeskens 28. José Mari Bakero 29. Pedro 30. Bernardo Migueli, 31. Andoni Zubizarreta 32. Antoni Ramallets 33. Zoltán Czibor 34. Šándor Kocsis 35. Txiki Begiristain 36. Christo Stoičkov 37. Michael Laudrup 38. Joan Gamper 39. Deco 40. David Villa, 41. Eric Abidal 42. Carles Comamala 43. Estanislao Basora 46. Carles Rexach 45. Josep Maria Fuste 46. Luis Enrique 47. Enrique Castro Quini 48. Luis Figo 49. Salvador Sadurni 50. Ivan Rakitič.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud