Hlavní obsah

Britský houslista si vybral Schulhoffa

Právo, Ivan Ruml

Komorní řadu 9. Dvořákovy Prahy zahájil v úterý 6. září její letošní kurátor, britský houslista Daniel Hope. Ve Dvořákově síni Rudolfina na úvod řekl, že je mu ctí představit v Praze poprvé Curyšský komorní orchestr, kam nastupuje na konci září jako umělecký ředitel.

Foto: ČTK

Britský houslista Daniel Hope.

Článek

První skladbou večera byla Mozartova Serenáda G dur, K. 525, Malá noční hudba, která ve svěžím tempu představila křišťálový zvuk tohoto proslulého souboru, který založil v roce 1945 švýcarský dirigent Edmond de Stoutz a stál v jeho čele více než půlstoletí.

Zásluhou Daniela Hopeho se ve festivalovém programu objevil Dvojkoncert pro klavír, housle (původně flétnu) a orchestr pražského rodáka Erwina Schulhoffa, který pro svůj židovský původ zahynul v nacistickém koncentračním táboře v Bavorsku. K provedení tohoto díla přizval Hope ke spolupráci znamenitého českého pianistu Ivo Kahánka a oba brilantně přednesli dílo prodchnuté jazzovými prvky, zejména v závěrečném rondu označeném Tempo di blues.

Jak Hope ve slovním komentáři vtipně dodal, posbíral Schulhoff tyto rytmy po pražských a berlínských barech ve dvacátých letech minulého století se svým kamarádem Albanem Bergem. Sólisté přidali volnou větu z Dvořákovy houslové Sonatiny G dur, op. 100.

Ve druhé části večera se rozezněla v české premiéře Serenáda pro smyčcový orchestr E dur, op. 22 Antonína Dvořáka z nového kritického vydání. Curyšští hudebníci zdůrazňovali slovanský charakter díla. V přídavcích mohli návštěvníci slyšet Dvořákův populární Valčík A dur a ranou Kasaci Wolfganga Amadea Mozarta.

Reklama

Výběr článků

Načítám