Hlavní obsah

Rusko - Česko 4:3Čeští hokejisté padli v Rusku a Sobotka skončil v nemocnici

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Kempný 0 : 1
19. Panarin 1 : 1
26. Tarasenko 2 : 1
29. Kučerov 3 : 1
47. Hanzal 3 : 2
49. Dadonov 4 : 2
58. Plekanec 4 : 3
Záznam online reportáže

Petrohrad/Praha
Aktualizováno

První krok do sezóny skončil porážkou. Česká hokejová reprezentace v úvodním přípravném utkání před Světovým pohárem nestačila v Petrohradu na Rusko, prohrála 3:4. Přitom Češi zažili povedený začátek zápasu, vedli, ale postupem času ze soupeře spadla nervozita před zaplněným hledištěm a domácí ukázali svoji sílu. Zápas nedohrál Vladimír Sobotka, který musel do nemocnice. Jeho zranění ramene po zákroku Zajceva by ale nemělo být vážné, zlomeninu rentgen neodhalil, a tak trenéři věří, že třebíčský rodák Světový pohár stihne. Odveta proti sborné je na programu v sobotu v pražské O2 areně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příprava na Světový pohár: Rusko - ČeskoVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Velká očekávání. Takový nádech měl start do výjimečné sezóny pro český národní tým. Na střídačce premiéra hlavního kouče Josefa Jandače, v brance Petr Mrázek, který se prvně postavil do branky reprezentace od začátku utkání.

První minuta a tyčka po střele Davida Pastrňáka. Rusové tlačili, ale z gólu se jako první radovali Češi, což domácí fanoušci nečekali. O vedení se postaral obránce Michal Kempný, který ve čtvrtek slavil šestadvacáté narozeniny. Dělovkou od modré čáry zaznamenal úvodní gól nové reprezentační sezóny.

Pět vyloučených v druhé třetině

Rusové poté tlačili, měli více ze hry, ale gólman Mrázek předvedl několik povedených zákroků. Do konce třetiny zbývalo 91 sekund, když se ale domácí dočkali. Panarin se z pravého kruhu nemýlil.

Českému mužstvu vyšel úvod zahajovací dvacetiminutovky, Rusové slavili v úvodu prostřední části, do vedení 2:1 je poslal Tarasenko. Vzápětí měl český tým výhodu přesilové hry. Tlak, střely, ale gólman Bobrovskij vše vyřešil, což domácím dodalo sil.

Slibný začátek duelu dostával trhliny, v polovině utkání favorit potvrdil svoji sílu. Střela od modré čáry, tyč, odraz a Kučerov se nespletl, trefil odkrytou branku.

Sobotka musel do nemocnice

Dva dvouminutové tresty vyfasoval Tomáš Plekanec, což zbrdilo možný nápor. Navíc po jednom ze zákroků skončil v šatně útočník Sobotka, který s poraněným ramenem odjel na vyšetření do nemocnice. Tedy nic povzbudivého pro vývoj zápasu i pro nadcházející SP. Prostřední část Jandačův tým srážely nedovolené zákroky, bylo jich celkem pět. Gól už ve druhé třetině nepadl, ale český tým věděl, že bude třetí část zahajovat ve čtyřech.

Přesilovku Rusové nevyužili, naopak Michael Frolík trefil tyč, ale skóre se neměnilo. Rusové museli myslet více na obranu, Češi přidali, navíc měli šanci v přesilové hře. A měli štěstí, domácí si srazili puk sami do branky, smolařem byl Marčenko, do oficiálních statistik byl za střelce zapsán Martin Hanzal.

Rozdíl jednoho gólu trval jen čtyři minuty. Rychlý protiútok, svižná přihrávka přes střed hřiště a Mrázek se nestihl přesunout, Dadonov zvýšil na 4:2. Naděje přišla ještě v 58. minutě, na 3:4 snížil kapitán týmu Plekanec. Více se už do gólových statistik nevešlo, ve velké šanci Plekanec napodruhé neuspěl. Česko prohrálo s Ruskem 3:4. Podání rukou, převléci a noční přelet do Prahy. Odveta proti sborné je na programu v sobotu v pražské O2 areně.

Přípravný zápas hokejistů před Světovým pohárem:
Rusko - Česko 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 19. Panarin (Šipačov, Dadonov), 26. Tarasenko (Kučerov, Markov), 29. Kučerov (Marčenko, Orlov), 49. Dadonov (Panarin, Šipačov) - 4. Kempný (Sobotka, M. Michálek), 47. Hanzal (Hemský, Kempný), 58. Plekanec (Polák, Palát). Rozhodčí: Dwyer (Kan.), Olenin - Lazarev (oba Rus.), Cormier (Kan.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 6311.
Rusko: Bobrovskij - Zajcev, Orlov, Markov, Nestěrov, Marčenko, Kulikov - Kučerov, Kuzněcov, Ovečkin - Tarasenko, Malkin, Kuljomin - Dadonov, Šipačov, Panarin - Namestnikov, Dacjuk, Tělegin. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin, Harijs Vitolinš a Ilja Vorobjov.
Česko: Mrázek - Šustr, Nakládal, Z. Michálek, Jordán, Polák, Kempný - J. Voráček, Plekanec, Birner - Palát, Hanzal, Pastrňák - Hemský, Faksa, Michael Frolík - Jaškin, Sobotka, M. Michálek. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Oplatí Češi hokejistům Ruska porážku a v sobotní odvetě v Praze zvítězí?
Ano
75,7 %
Ne
24,3 %
Celkem hlasovalo 11774 čtenářů.

Reklama

Související témata: