V posledních dnech vyrazili na vinice, aby sklidili alespoň část úrody pro výrobu burčáku na nadcházející slavnosti vína – vinobraní.

Ty se uskuteční o víkendu v Roudnici nad Labem a Litoměřicích. Roudničtí vinaři sklízeli už ve čtvrtek a pátek. „Vypadá to o sto procent lépe než v loňském roce. Hrozny jsou zdravé, pěkně dozrávají a je jich slušné množství," shrnula Hana Líbalová, ředitelka Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem.

V pondělí zahájili sklizeň také ve velkožernoseckém Vinařství Pavel Hrabkovský. „Výnos i cukry v bobulích jsou slušné. Sklizeň jsme zahájili tradičně odrůdou Müller Thurgau," prozradil Pavel Hrabkovský. Jeho vinařství je několikanásobným vítězem soutěže o nejlepší burčák Litoměřického vinobraní.

A jaká budou vína ročníku 2016? To se zatím vinaři bojí odhadovat. „Zatím nemohu říci," odpověděla Hana Líbalová. Podle Pavla Hrabkovského rozhodnou příští dny. „Suché září je pro nás dobré. Pokud by takové počasí vydrželo ještě dva, tři týdny, bylo by to fantastické," dodal velkožernosecký vinař.

Minimálně o objem sklizně už zdejší vinaři strach mít nemusejí. Na Litoměřicku a Podřipsku letos budou mít větší hektarový výnos než jejich kolegové na většině moravských vinicích. Ty zásadním způsobem postihly jarní mrazy, které poškodily velkou část vinohradů.