Hlavní obsah

Bizarní film o agentovi z 60. let, který vypadá jako nejmenovaný politik

Novinky, Stanislav Dvořák

První spontánní otázka na distributora filmu Rino - příběh špiona byla, proč použili pro propagaci fotky nejmenovaného českého politika. Odpověď zněla: to není on, ale bývalý československý špión Karel Köcher. Tak tohle by scenárista nevymyslel. Tvůrci si toho samozřejmě jsou dobře vědomi a film dostává lehce ironický nádech.

Foto: A-Company CZ

Agent Rino. Nepřipomíná vám někoho?

Článek

Agent Rino se dostal s manželkou v šedesátých letech do USA a pravidelně podával hlášení do Československa. Postupně pronikl jako zaměstnanec i do slavné CIA, což byl kuriózní kousek. Ve filmu se ale nedozvíme konkrétně, co významného udělal, nabízí jen obecné fráze o sběru informací. Navíc nenápadně naznačuje, že šedou eminencí tahající za drátky mohla být spíše jeho tehdy mladá a pohledná manželka.

V roce 1984 byl Köcher zatčen FBI, jenže Američané nevěděli, co s ním. Po delším váhání ho vrátili do vlasti výměnou za sovětského disidenta Šaranského a agent Rino si dodnes v klidu žije v ČR.

Foto: A-Company CZ

Karel Köcher

Výpovědi, které režisér Jakub Wagner zařadil do svého filmu, ho líčí jako nepříjemného, hádavého a namyšleného člověka, který se domnívá, že je nejchytřejší na světě. Větší část svědků pak také připouští, že vlastně nic moc významného neudělal a jeho právník používá označení „druhořadý agent“. Pak se ale vnucuje otázka, proč vůbec film vznikl?

Jeho závěr zanechává rozpačitý dojem. Komunistický agent se v dokumentu tváří, jako by jeho činnost měla nějaký morální základ. Snad natáčení i chápal jako oslavu sebe sama, ale tak to režisér Wagner určitě nemyslel. Svět tajných služeb ho sice fascinuje, ale současně se mu tak trochu i hnusí. Nakonec se oba pánové pohádali a agent Rino se od dokumentu distancoval.

Do kin vstoupí 29. září.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám