Generálka vyšla. Hokejisté před Světovým pohárem porazili mladé Severoameričany

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 9. 2016 6:32
Přestože čeští hokejisté ztratili proti Severní Americe do 23 let dvougólové vedení, nakonec zvítězili 3:2. Premiérové góly za seniorskou reprezentaci vstřelili Ondřej Palát a Radek Faksa.
Ondřej Palát otevřel skóre utkání.
Ondřej Palát otevřel skóre utkání. | Foto: Reuters

Pittsburgh - Čeští hokejisté vyhráli v Pittsburghu v generálce na Světový pohár nad Výběrem Severní Ameriky 3:2. Svěřenci trenéra Josefa Jandače sice ve třetí třetině ztratili dvoubrankové vedení, ale v 52. minutě jim zajistil druhou výhru ze tří přípravných duelů kapitán Tomáš Plekanec.

Češi vedli od poloviny úvodní třetiny po přesilovkové trefě Ondřeje Paláta, ve 48. minutě zvýšil vedení reprezentace Radek Faksa. Za tým složený z hráčů z Kanady a USA do 23 let odpověděli Shayne Gostisbehere a v početní výhodě Auston Matthews, ale zápas rozhodl chytrým gólem Plekanec.

Neuvirth: Většinu puků jsem viděl

"Byl to zápas, jak jsem předpokládal. Měli hodně střel, všechno cpali na bránu, ale kluci dobře bránili. K žádným dorážkám nedošlo a většinu puků jsem viděl. Byl to dobrý týmový výkon a zasloužené vítězství," prohlásil brankář Michal Neuvirth, který za polovinu utkání pochytal všech 25 střel soupeře.

Jako první sice ohrozil Neuvirtha MacKinnon, ale pak měli sérii šancí Češi. Po přihrávce Hemského mohl otevřít skóre Frolík, Matthewa Murrayho prověřil i Plekanec a po kombinaci Pastrňáka a Paláta nepřekonal gólmana Pittsburghu Hanzal. Neuvirth musel krýt jen nebezpečný pokus Matthewse, zatímco na druhé straně měli další příležitosti Frolík a Červenka, který trefil boční síť.

V polovině úvodní části se Češi už prosadili při Jonesově vyloučení. Palátův pokus tečoval Rielly a puk přes stínícího Hanzala zapadl za záda gólmana výběru kanadských a amerických hráčů do 23 let. Útočník Tampy si tak připsal premiérový gól v národním týmu.

Zámořští mladíci se snažili odpovědět, ale Neuvirtha nepřekonali. Češi odolali při trestu Hemského a v 16. minutě po Couturierově přihrávce ztroskotal na českém brankáři osamocený Saad. Na druhé straně mohl zvýšit tečí Pastrňák a Neuvirth se přesunul proti Matthewsově střele.

Na přelomu první a druhé části se Jandačův výběr ubránil i při Polákově pobytu na trestné lavici. Hned při plném počtu hráčů na ledě byl blízko gólu Milan Michálek, ale puk do branky nedotlačil. Po vyloučeních Hanzala a Jordána hráli Češi i 20 sekund ve třech proti pěti, bek Gostisbehere ale trefil jen horní tyč. Neuvirth zlikvidoval lapačkou i Riellyho pokus.

V polovině utkání nahradil Neuvirtha podle plánu Mrázek a dvě minuty sledoval počínání spoluhráčů při vyloučení Saada. Při něm se tým kouče McLellana ubránil a Mrázek se předvedl v 34. minutě, kdy unikl Gaudreau, ale blafákem do bekhendu ani následnou dorážkou na gólmana Detroitu nevyzrál. O chvíli později Mrázek vychýlil i pokus Scheifeleho po dalším sólovém úniku a po přečíslení jen nepřekonal ani Couturier.

Špatná druhá třetina, říká Jandač

"Druhá třetina byla z našeho pohledu nejhorší, měli jsme tam spoustu ztrát puků, střídačku daleko a otáčela se na nás hra. Měli jsme dlouhá střídání, nestačili jsme vystřídat a dělali jsme stupidní fauly. Jen díky brankářům, kteří nám dali šanci, jsme byli ve hře," řekl Jandač.

Na začátku třetí třetiny prověřil Hanzal Hellebuycka, který nahradil v brance Matthewa Murrayho. Ve 48. minutě vybojovali Pastrňák s Palátem puk a pohotově zakončující Faksa zvýšil. V šestém startu za národní týmu tak slavil premiérovou branku. Za 102 vteřin ale překonal z levého kruhu Mrázka Gostisbehere a v 51. minutě vyrovnal z dorážky Matthews, který tak opět potvrdil, že se mu proti Čechům daří.

Brankáři tým podrželi

Za 53 vteřin ale vrátil českému týmu vedení kapitán Plekanec, který po přihrávce Hemského zpoza branky z úhlu zády k brance bekhendem chytře překonal Hellebuycka. Pojistil náskok mohli Červenka a Frolík, Mrázek zase kryl zakončení Riellyho po přečíslení při přesilovce českého týmu. V závěru se Češi ubránili i ve 43 sekund trvajícím oslabení a power play soupeře.

"Gólmani chytali výborně. Odehráli jsme celkem slušný zápas, těch chyb tam bylo víc na modrých čárách. Přestože jsme dostali góly na 2:2, tak jsme se sebrali a dali gól na 3:2. Takže si myslím, že je to pozitivní," zhodnotil generálku před spoře zaplněnými tribunami v Consol Energy Center útočník Jakub Voráček.

Do Světového poháru vstoupí čeští hokejisté v neděli ve 2:00 SELČ v Torontu proti domácí Kanadě.

Přípravný zápas před hokejovým Světovým pohárem v Pittsburghu:

ČR - Výběr Severní Ameriky 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 11. Palát (Hemský, Kempný), 48. Faksa (Pastrňák, Palát), 52. Plekanec (Hemský, Nakládal) - 49. Gostisbehere (Larkin, Scheifele), 51. Matthews (Gaudreau, Gostisbehere). Rozhodčí: Furlatt, McCauley - Miller, Cormier (všichni Kan.). Vyloučení: 8:4. Využití: 1:1. Diváci: 12.332.

ČR: Neuvirth (31. Mrázek) - Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán - J. Voráček, Plekanec, M. Michálek - Pastrňák, Hanzal, Palát - Hemský, Faksa, Michael Frolík - Birner, Červenka, Jaškin. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Výběr Severní Ameriky: M. Murray (41. Hellebuyck) - Jones, R. Murray, Ekblad, Rielly, Parayko, Gostisbehere - MacKinnon, McDavid, Drouin - Larkin, Scheifele, Matthews - Eichel, Nugent-Hopkins, Gaudreau - Miller, Couturier, Saad. Trenéři: Todd McLellan, Jon Cooper, Gerard Gallant a Jay Woodcroft.

 

Právě se děje

Další zprávy