Hlavní obsah

Hraní na tabletu působí jako sedativa

Právo, Petr Svorník

Namísto tišících látek by děti v některých případech mohly dostat jiný lék: počítač s dotykovým displejem a na něm zábavnou hru. Alespoň to tvrdí výzkum prezentovaný na nedávném Světovém setkání anesteziologů v Hongkongu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Experiment se soustředil na děti ve věku od čtyř do deseti let, které čekala operace v celkové anestezii. Zatímco jedna skupina dostala uklidňující lék midazolam, druhá obdržela iPad s hrou odpovídající věku dítěte.

„Dva nezávislí psychologové následně zaznamenávali úzkost malých pacientů ve čtyřech momentech: při příjezdu do nemocnice, odloučení od rodičů, podání anestezie a pobytu na pooperačním pokoji,“ uvádějí stránky eurekalert.org.

Vedle dětí se sledovala také úzkost rodičů a spokojenost sester, které byly na rozdíl od členů rodiny přítomny u samotného zákroku. „Naše studie ukázala, že úzkost dětí a rodičů před anestezií zmírňuje iPad stejnou měrou jako midazolam,“ uvádí Dominique Chassard, autor studie.

Spokojenost rodičů a sester byla u skupiny s iPady dokonce ještě vyšší než u té s léky. Namísto pilulek tak opravdu někdy stačí, když se dítě zabaví hrou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám