10 automobilů s uživatelsky nejlepším interiérem, německé značky nejsou jedinými hráči

ar6, 18. září 2016, 03:15 Google+

Anketu o nejlepší auto, technické řešení nebo interiér pravděpodobně znáte. Většina podobných anket přitom stojí spíše na vkusu hodnotitele než uživatelské přívětivosti. Proto se americká organizace Wards Auto rozhodla vyhlásit desítku uživatelsky nejlepších kabin v současných autech. Čekáte-li samé luxusní vozy, budete nejspíše překvapeni.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Které automobilové interiéry jsou uživatelsky nejlepší?

Které automobilové interiéry jsou uživatelsky nejlepší? | foto: Koláž: AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Wards 10 Best UX (od User Experience), tak se oficiálně jmenuje anketa americké organizace Wards Auto (ta vyhlašuje každoročně i nejlepší interiéry roku), hodnotící uživatelskou přívětivost interiérů nových automobilů. Velký důraz je kladen na palubní systémy, respektive jejich (ne)rušení řidiče od sledování dopravní situace, nebo bezpečnost provozu ve městě i na dálnici. „Zvláštní pozornost přisuzujeme dotykovým obrazovkám, navigacím a infotainmentům, u nichž chceme vědět, jestli dobře funguje hlasové ovládání nebo jak jednoduché je propojení systému s chytrým telefonem,“ vysvětluje kritéria hodnocení Drew Winter z Wards Auto. „Snažíme se kvantifikovat, jak jednoduchá je celková interakce s vozidlem. Je jednoduché pochopit jednotlivé funkce nebo musíte nahlédnout do manuálu? Jsou jízdní asistenty spolehlivé? A zlepšují materiály v interiéru celkovou uživatelskou přívětivost?“ upřesnil Winter. Celkem tak odborníkům prošlo rukama v detroitském provozu mezi červencem a srpnem 29 nových nebo výrazně omlazených automobilů na americkém trhu. Z nich vzešla tato desítka, seřazená podle abecedy.

Audi Q7 – cena: 72 875 dolarů (cca 1 754 000 korun)

img-responsive

Audi Q7 | foto: Audi

Velké německé SUV je jedním ze čtyř vozů své kategorie v tomto žebříčku. Porotu zaujala Q7 například intuitivním Virtual Cockpitem, multimediálním systémem s vysokým rozlišením, jasnými barvami, výbornou čitelností a snadnou konektivitou nebo možností připojení k internetu prostřednictvím WiFi. Uživatelský zážitek z kabiny byl celkově ohodnocen jako překvapivý a potěšující. Chválu si vysloužily také kvalitní audiosystém a především adaptivní tempomat, spolupracující s navigací, který dokáže vozidlo automaticky zpomalit před blížící se zatáčkou. To pomáhá ve chvíli, kdy řidič nedává úplně pozor.

BMW 750i – cena: 128 445 (cca 3 092 000 korun)

img-responsive

BMW 750i | foto: BMW

Nová řada 7 je drahá, ne však na poměry segmentu, kam spadá. Různými vychytávkami, ulehčujícími řidiči život, je navíc daleko i před mnohem dražšími automobily. Tak například ve chvíli, kdy na parkovišti své auto nemůžete najít nebo chcete zkontrolovat stav paliva v nádrži, stačí použít aplikaci v mobilním telefonu. A když je řeč o něm, limuzína boduje rovněž konektivitou s palubním systémem. Uznání zasluhují tablety pro zadní cestující, které lze vyjmout z předem určených míst a jednoduše tak ovládat audiosystém, střešní okno nebo osvěžení vzduchu některou z dostupných vůní. Navíc je tady ještě klíček se zabudovanou obrazovkou, to zkrátka jinde nenajdete.

Ford Escape – cena: 35 370 dolarů (cca 851 000 korun)

img-responsive

Ford Escape | foto: Ford

Středně velké SUV, v Evropě známé jako Kuga, prošlo nedávno rozsáhlým faceliftem, který mimo jiné zjednodušil interiér. Auto je rovněž důkazem, že uživatelská přívětivost neznamená utratit majlant, protože pod v přepočtu 900 tisíc korun dostanete v Americe adaptivní tempomat, parkovací asistent nebo infotainment Sync s osmipalcovou obrazovkou. A právě ten je jedním z trumfů vozu, disponuje totiž rozhraním Apple CarPlay i Android Auto, výrazně usnadňující práci s chytrým telefonem za jízdy. Stejně jako BMW pak umí Ford nabídnout aplikaci s mnoha informacemi o autě, aniž byste v něm museli sedět. Pochvalu si vysloužilo i bezdotykové otevírání víka kufru.

GMC Acadia Denali – cena: 52 285 dolarů (cca 1 259 000 korun)

img-responsive

GMC Acadia Denali | foto: GMC

V Evropě neprodávané a prakticky neznámé prémiové SUV za velkou louží boduje především intuitivním multimediálním systémem. Ten nabízí WiFi hotspot, navigaci, předpověď počasí pro aktuální i cílovou destinaci na jedné rozdělené obrazovce, hlasové ovládání nebo tlačítka v blízkosti dotykového displeje. Vysoké bodové ohodnocení si odnesl adaptivní tempomat, fungující autonomně na základě rychlosti vpředu jedoucího vozu.

Honda Ridgeline – cena: 42 270 dolarů (cca 1 018 000 korun)

img-responsive

Honda Ridgeline | foto: Honda

Druhá generace japonského pickupu je jediným autem svého druhu v žebříčku Wards Auto. Jedním z jeho nejzajímavějších prvků jsou do korby zabudované reproduktory. Není to však jen o nich, Honda totiž nabízí také několik povedených bezpečnostních asistentů. Například adaptivní tempomat dokáže vůz automaticky zpomalit na 32 km/h a následně upozornit řidiče, že by měl dále brzdit či alespoň dávat pozor na cestu. Za zmínku stojí také udržování v jízdním pruhu, pracující na základě kamery, s nastavitelnou intenzitou upozornění na vybočení ze zvoleného směru.

Hyundai Elantra – cena: 27 710 dolarů (cca 667 000 korun)

img-responsive

Hyundai Elantra | foto: Hyundai

Nejlevnější auto z celého žebříčku známe také z evropských silnic. Sedan nižší střední třídy porotu zaujal například nabídkou bezpečnostních asistentů, zahrnující nejen autonomní nouzové brzdění, ale také adaptivní tempomat, jenž auto dokáže téměř zastavit. Infotainment pro změnu zabodoval rozhraním Android Auto i Apple CarPlay nebo technologií Clari-Fi, upravující zvuk komprimovaných hudebních souborů.

Chrysler Pacifica – cena: 48 445 dolarů (cca 1 166 000 korun)

img-responsive

Chrysler Pacifica | foto: Chrysler

U nás méně známý nástupce Chrysleru Voyager umí hýčkat hlavně mladší pasažéry na zadních sedadlech. Pro ně má připraveny samostatné výdechy a ovládání klimatizace nebo dva velké tablety s množstvím her, multimédií a informací. Celá kabina pak nabízí hned sedm USB portů. Vpředu si pozornost zaslouží infotainment UConnect s ovládáním ve stylu tabletů, jednoduchým párováním s telefonem a možností nakonfigurovat si oblíbené aplikace či funkce pro rychlý přístup. Potěší rovněž čitelné budíky, jednoduché hlasové ovládání a samočinné parkování. Naopak některé ovladače jsou možná zbytečné.

Infiniti Q50 – cena: 57 475 dolarů (cca 1 384 000 korun)

img-responsive

Infiniti Q50 | foto: Infiniti

Jeden by řekl, že dva velké dotykové displeje na středové konzoli jsou nepřehledné a uživatelsky nepříliš pohodlné. Jak však vyplývá z testu, opak je pravdou. Menu obou obrazovek je jasné, přehledné a jednoduše ovladatelné. Snadné je rovněž spárování infotainmentu InTouch s chytrým telefonem. Podobně jako displeje jsou přehledné a dobře čitelné i budíky. Bohatá je zásoba asistenčních systémů, včetně upozornění na dopravu za vozidlem při couvání, nouzového brzdění a panoramatického kamerového systému. Několik kilometrů navíc umí sedan na dálnici ujet úplně bez zásahů řidiče.

Lexus RX – cena: 56 845 dolarů (cca 1 368 000 korun)

img-responsive

Lexus RX | foto: Lexus

Ačkoliv se může vzhled kabiny japonského SUV zdát někomu poněkud divoký, uživatelsky je naopak velmi příjemný. Multimediální systém je snadno propojitelný s chytrým telefonem, stejně jednoduché je i ovládání přes joystick na středovém tunelu. Nejdůležitější informace má řidič z první ruky díky barevnému head up displeji. Slova chvály zasluhuje radarový tempomat, který dokáže SUV v případě hrozící nehody úplně zastavit. Pomáhá rovněž při popojíždění v hustém provozu, dobré hodnocení s vysloužilo také udržování v jízdním pruhu.

Mercedes-Benz třídy E – cena: 72 995 dolarů (cca 1 757 000 korun)

img-responsive

Mercedes-Benz třídy E | foto: Mercedes-Benz

Nová generace modelu vyšší střední třídy se představila teprve letos v lednu, rázem se ale stala jedním z nejpokrokovějších vozů na trhu. Začít můžeme například dotykovými plochami na volantu, zaujímající místo konvenčních tlačítek. Jednoduše lze skrze ně ovládat multimediální systém s 12,3palcovou obrazovkou. Druhý stejně velký displej obsluhuje palubní desku, oba jsou potom pod jedním krytem. Nabíjet telefony lze bezdrátovou nabíječkou, zaujmou rovněž částečně autonomní řízení, automatické parkování nebo možnost komunikace s dalšími vozidly i semafory. Přes aplikaci v chytrém telefonu je možné s vozem vyjet z parkovacího místa, aniž by do něj musel řidič sednout.

Od 21. září se na stránkách WardsAuto.com objeví postupně profily všech deseti automobilů, výrobci obdrží speciální ocenění 4. října na konferenci Wards Auto User Experience. Volit uživatelsky nejlepší auto mohou také samotní čtenáři, stačí zavítat na tento odkaz. Mezi původní devětadvacítkou nominovaných automobilů se mimochodem objevily i Audi A4, Bentley Bentayga, Fiat 500X, Genesis G90, Jaguar F-Pace, Kia Optima, Porsche 911, Toyota RAV4, Volkswagen Passat, Volvo S90 nebo Volvo XC90.

Vytisknout

Diskuze: 10 automobilů s uživatelsky nejlepším interiérem, německé značky nejsou jedinými hráči

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Škoda uvádí na trh akční model Yeti Trumf.

Škoda dává vzpomenout na Felicii, uvádí Yeti v akční výbavě Trumf

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud