6
Fotogalerie

Mercedes-Maybach S 600 Pullman Guard: Pancéřák stojí 38 milionů

Pomazané hlavy, monarchové a mafiánští bossové mají neklidné spaní. Zpříjemnit jim ho může pancéřovaná S-Klasse v nejdelší možné verzi.

Majitelé dlouhatánských černých limuzín se bojí o svůj život, leckdy právem. Právě jim je schopen Mercedes, respektive Maybach, od letošního září vyrobit zakázkového obrněného obra. Na první pohled jde o „standardní“ S 600 Pullman, 6,5 m dlouhého a skoro 1,6 m vysokého jezevčíka. Jenže pod karoserií i podvozkem se skrývají ocelové pláty. Tenhle drobek totiž váží 5,1 tuny...

Pohání ho zcela sériový dvanáctiválec do V 5,98 l. Díky dvěma turbům dává 390 kW a 830 N.m, příval točivého momentu je k mání už v nízkých 1900 otáčkách. Vůz bude schopen rozpohybovat na 160 km/h, než placenému profesionálovi s vybraným chováním za volantem zatne případné závodnické choutky omezovač. Vzhledem k velikosti silničního korábu by byla vyšší rychlost stejně nebezpečná jako střelba z pušky, nebo granát vhozený pod kola.

Dlouhatánský mercedes, pardon, maybach s extrémním rozvorem náprav takřka 4,42 m totiž odolá obojímu dle standardů nejvyšší balistické ochrany VR9 a směrnice ERV 2010. Pod kabátek už přímo v Sindelfingenu implantují ušlechtilou ocel a aramidová vlákna, ta chrání proti střepinám. Všechna okna, samozřejmě vrstvená, pokrývá z vnitřní strany ještě polykarbonát a stahuje tradiční hydraulika. Už v základu jsou vybavena záclonkami, to zadní navíc ještě ocelovou stahovatelnou roletou, co kdyby náhodou, boční pak decentně zatmavená.

Prostor vpředu nás trápit nemusí, nahlédněme raději dozadu. V základu si pasažéři hoví ve dvou nejkvalitnější kůží potažených křeslech a mají k dispozici jak královské (klidně doslova...) místo pro nohy, tak i velkou obrazovku, kdyby se chtěli pobavit. Druhá, proti umístěná dvojice je v „extras“ za nějaké to euro navíc.

Vše ovládají elektromotorky včetně dovírání těžkých dveří a dělící stěny mezi prostorem pro VIP cestující a řidiče se spolujezdcem. Sedačky v nejkvalitnější kůži pochopitelně nevyjímaje. Na stropě najdeme tři překvapivě analogové budíky s ukazatelem času, teploty venku a rychlosti. Z příplatkové výbavy kromě sirén, majáků a nejrůznějších možností komunikace pomocí vysílaček zaujme asi nejvíc druhá startovací baterie. Ta leckdy přijde vhod...

Pullman Guard stojí 1,4 milionu eur (37,8 milionů korun). Mercedes chtěl novými vozy Maybach konkurovat britskému aristokratovi z Goodwoodu a v tomto ohledu jej opravdu překonal. Jenže ti, kdo si koupí rolls-royce, by o nějakém „obyčejném“ esku ani neuvažovali, při vší úctě k trojcípé hvězdě...

Pořádný ranec, tohle auto si nemůže dovolit jen tak někdo, rozpočty vládců na Blízkém Východě ale jistě částka příliš nezruinuje. První klienti, kteří si je teď objednají, však musejí vydržet minimálně do července 2017, než se budou moci svézt .Označení Pullman zdědil Daimler po výrobci luxusních vagónů a má jej chráněné.

my05.jpgmy08.jpgmy07.jpg

my20.jpgmy40.jpgmy30.jpg

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz je německý výrobce automobilů, autobusů, užitkových a nákladních vozů. Patří do skupiny Daimler AG.

Historie sahá až do roku 1886. Poprvé byla značka Mercedes použita na automobilu v roce 1901, jako Mercedes-Benz v roce 1926.

Mercedes-Benz třídy A • Mercedes-Benz třídy C • Mercedes-Benz třídy E • Mercedes-Benz třídy S • Mercedes-Benz CLA • Mercedes-Benz GLC • Mercedes-Benz GLB-SUV

Doporučujeme

Články odjinud