Turecko se chce po boku Spojených států podílet na boji s radikály ze samozvaného Islámského státu (IS) a vyhnat je z jejich bašty v syrském městě Rakka. Podmínkou je, že se vojenské operace nebudou účastnit kurdské povstalecké síly, řekl v neděli turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Východosyrská Rakka je de facto hlavním městem chalífátu, který IS vyhlásil na části území Sýrie a Iráku. Ve městě podle odhadů žije čtvrt až půl milionu lidí.

Turecká armáda se do pozemních bojů v Sýrii zapojila na konci srpna, kdy její tanky překročily společnou hranici v okolí města Džarábulus. Na začátku září Turecko oznámilo, že tureckým silám a povstaleckým jednotkám podporovaným Ankarou se podařilo na severu Sýrie dobýt poslední pozice IS u turecké hranice.

Kromě boje proti radikálům z IS je dalším cílem Turecka v Sýrii zabránit kurdským milicím v ovládnutí souvislého pásu území podél hranice.

"Náš ministr zahraničí a vojenští představitelé jednají se Spojenými státy ve věci Rakky. Své podmínky jsme jim sdělili," uvedl Erdogan během letu z New Yorku, kde se na okraj Valného shromáždění OSN setkal s americkým viceprezidentem Joem Bidenem.

%insert_attachment[64444980] priloha.html%

"Společný postup je pro nás významným krokem," dodal turecký prezident v rozhovoru s televizí NTV. Pokud podle něj Spojené státy do vojenské operace nezapojí syrské kurdské milice YPG a jejich politické křídlo PYD, Ankara "může bojovat v této bitvě se Spojenými státy".

Mezi Spojenými státy a Tureckem panuje v poslední době napětí. Erdogan v pátek USA obvinil, že dodaly tento týden další zbraně kurdským bojovníkům na severu Sýrie. Pro Kurdy z milic YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci, údajně dorazily zbraně ve dvou letounech. Tuto otázku prý Erdogan zmínil i během středeční schůzky s Bidenem, který ale prý o dodávce neměl žádné informace.