Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel exprezident Izraele Peres. Na pohřeb míří Obama, princ Charles i papež

Autor: ČTK, ula - 
28. září 2016
10:50

Ve věku 93 let dnes zemřel bývalý izraelský prezident Šimon Peres. Informovala o tom izraelská tisková agentura INA a potvrdil jeho osobní lékař a zároveň zeť Rafi Walden. Peres prodělal před dvěma týdny mrtvici a od té doby byl v kritickém stavu. V úterý se jeho stav prudce zhoršil, lékaři zjistili, že utrpěl nevratné poškození mozku.

Izraelský rozhlas uvedl, že Peres zemřel ve 3:40 místního času (2:40 SELČ) v Tel Avivu. Vzhledem k vysokému věku měl Peres již zdravotní problémy. Na začátku roku byl po slabším infarktu hospitalizován. Asi týden před mozkovou příhodou lékaři Peresovi úspěšně voperovali kardiostimulátor. 

Kromě jiného byl Peres dvakrát premiérem, v letech 2007–14 pak hlavou státu. V roce 1994 spolu s tehdejším izraelským premiérem Jicchakem Rabinem a palestinským předákem Jásirem Arafatem získal Nobelovu cenu za mír za historickou mírovou dohodu s Palestinci. 

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) patřil Peres patřil ke generaci zakladatelů a neúnavných budovatelů Státu Izrael. „Usiloval však také o nalezení trvalého mírového uspořádání mezi Izraelem a Palestinci. Jsem přesvědčen, že mírové dohody z Osla, na jejichž uzavření se podílel, jsou i dnes možnou cestou k nalezení míru na Blízkém východě,“ myslí si Sobotka. 

Prezident Miloš Zeman úmrtí okomentoval krátce: „Byl to velký politik, ktery dokázal vést svoji zemi i v devadesáti letech.“ 

Bojovník za mír 

Americký prezident Barack Obama vyzdvihl Perese jako státníka, jehož úsilí o bezpečnost Izraele a o mír byly zakořeněny v jeho neotřesitelném morálním základě a nepolevujícím optimismu. V prohlášení Obama také o Peresovi řekl, že hleděl do budoucnosti veden vizí lidské důstojnosti a pokroku. 

Prezidenti Německa a Francie Joachim Gauck a François Hollande vyzdvihli úsilí, které zesnulý izraelský exprezident Šimon Peres věnoval za dosažení míru s Palestinci. „Šimon Peres ovlivnil Izrael tak jako žádný jiný politik. Sloužil své zemi v různých funkcích, s pevnými zásadami, pokud šlo o bezpečnost Izraele, a se silnou vůlí, když šlo o pokrok mírového procesu s Palestinci,“reagoval Gauck. 

Hollande označil Perese za jednoho z nejhorlivějších obránců míru a za opravdového přítele Francie. „Šimon Peres od nynějška patří k historii, která mu byla společníkem v jeho dlouhém životě,“ uvedl také francouzský prezident.  

Páteční pohřeb

Na páteční pohřeb Perese dorazí americký prezident Barack Obama, exprezident Bill Clinton se svou manželkou, současnou prezidentskou kandidátkou amerických demokratů Hillary Clintonovou, papež František i britský princ Charles. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na izraelskou diplomacii.

Podle mluvčího ministerstva zahraničí Emanuela Nahšona do Izraele přiletí i kanadský premiér Justin Trudeau. Mezi očekávanými smutečními hosty, o kterých informují izraelská média, je také německý prezident Joachim Gauck, francouzský nejvyšší představitel François Hollande, australský premiér Malcolm Turnbull, rumunský prezident Klaus Iohannis či mexický prezident Enrique Pena Nieto. Českou vládu bude na pátečním pohřbu zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Premiér Sobotka se na něj nechystá.

Státní pohřeb se uskuteční v pátek, předtím bude Peresovo tělo vystaveno v budově parlamentu (Knessetu).

ivoadler ( 28. září 2016 15:38 )

Účast ministra zahraničí na pohřbu plně postačuje. Vzletné kecy jdou Hollandovi i Obamovi dobře, realita je bohužel jiná. Stejně jim to někdo vymejšlí. 

cepp ( 28. září 2016 15:17 )

Velká ostuda Zemana a naší republiky. Místo aby se už balil na cestu, tak asi stále hledá údajný článek "Hitler je gentleman". Víte kdo bude při prezidentských volbách největším protivníkem Zemana? Ferdinand Peroutka!

eda22 ( 28. září 2016 14:18 )

Zemřel jeden z největších státníků 20.a 21. století a za nás poletí na pohřeb jen ministr zahraničí? A co dělá Zeman? Předvádí se někde s hejtmany?

Zobrazit celou diskusi