Pořádný konkurent pro Teslu je tady. Mercedes na elektrickém SUV postaví novou značku

ar6, 30. září 2016, 10:37 Google+ Mondial de l'Automobile 2016 à Paris

Modely Tesla Motors by chtěl dneska porazit, nebo jim alespoň konkurovat, kde kdo. Posledním v řadě je nyní Mercedes-Benz. Ten nechce konkurovat Modelu S, nýbrž Modelu X, a to sériovou verzí konceptu Generation EQ. Ten je první elektrickou vlaštovkou Němců, která má vézt nejen k sériovému modelu, ale i samostatné značce EQ.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mercedes-Benz Generation EQ je ukázkou elektromobility let příštích.

Mercedes-Benz Generation EQ je ukázkou elektromobility let příštích. | foto: Mercedes-Benz

Sdílejte článek

Volkswagen v Paříži prezentuje první auto na modulární platformě MEB pro elektromobily, něco podobného pak ve svých útrobách vozí i Generation EQ. Podle Mercedesu je platforma vhodná pro všechny typy karosérií i jakoukoliv velikost, což v tomto segmentu značí možná až nebývalou ofenzivu. Tím spíš, že v budoucnu máme dostat samostatnou značku EQ (zkratka pro Electric Intelligence), pod níž budou elektromobily ze Stuttgartu prodávány. Jakou techniku dostanou naznačuje koncepční SUV, vozící v útrobách dva elektromotory, jeden pro přední a jeden pro zadní nápravu, o celkovém výkonu 300 kW (408 k) a točivém momentu 700 Nm. Spojením obou jednotek vznikne elektrická čtyřkolka, s níž Generation EQ zrychluje z 0 na 100 km/h za méně než 5 sekund. Lithium-iontové akumulátory Deutsche Accumotive s kapacitou 70 kWh jsou umístěny pod podlahou a udělují SUV rádius až 500 kilometrů. Nabíjení je možné přes wallbox nebo indukčně, pokud by se rozšířila síť rychlonabíječek s kapacitou až 300 kW, bylo by možné dobít auto na dojezd 100 kilometrů za méně než pět minut.

Tvarem karosérie novinka nejvíce připomíná GLC, ačkoliv sama trojcípá hvězda u něj používá označení SUV-kupé. Konvenční přední masku nečekejte, místo ní je, stejně jako na kapotě a pátých dveřích, lesklá černá plocha, podsvícení LED diodami, možná až příliš podobná nedávnému konceptu Volkswagen Buddy-e. Vedle loga tak září imaginární modré lamely, obepínající i full-LED světla. Zadní světelný LED podpis se táhne přes celou šířku vozu a mění svou barvu z modré na červenou v případě pohybu vozu, respektive oranžovou při odbočování. Decentní modré diody najdeme i ve spodní části dveří. Podběhy jsou vyplněny 21palcovými koly, kliky pak, stejně jako zrcátka, nahradily kamery.

Kabina je, jak se na Mercedes sluší, luxusní a futuristická. Čtveřice sedadel je z velké části čalouněna bílou kůží, to stejné platí i o palubní desce a výplních dveří. Některé ovladače mají povrch z růžového zlata, které tak částečně vytváří kontrast k všudypřítomným obrazovkám. Většina interiéru je orientována na řidiče, čemuž odpovídá umístění 24palcové obrazovky, spojující multimediální systém s 3D Navigací HERE a přístrojovou desku. Na volantu jsou malé OLED displeje pro dotykové ovládání jednotlivých funkcí vozu. Prakticky jediné konvenční ovladače mají na starosti elektrické nastavování sedadel. Výčet obrazovek pokračuje jednou menší na středovém tunelu jako výstup klimatizace, u níž je rovněž dotyková plocha pro ovládání centrálního infotainmentu. Dva TFT displeje mají k dispozici i cestující vzadu. Podobně jako zvenku, i uvnitř dbal Mercedes na ambientní osvětlení v mnoha barvách, odpovídajících náladě posádky.

Díky navigačnímu systému HERE zná auto již dopředu trasu, po níž pojede, a umí tak třeba přizpůsobit svou rychlost při nájezdu do zatáčky. Multimediální systém rovněž umí řidiči sdělit, kam může s aktuálním stavem nabití baterií dojet a najít v jeho dosahu nějaká zajímavá místa. Výrazně vylepšena byla také technologie Car-to-X, což je možnost komunikace s okolními vozidly a infrastrukturou.

Vytisknout

Diskuze: Pořádný konkurent pro Teslu je tady. Mercedes na elektrickém SUV postaví novou značku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Jaguar XF Sportbrake se stane skutečností.

Nečekané se stane realitou! Jaguar uvede model, který tvrdě odmítal

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud