Hlavní obsah

Filipínský prezident se omluvil Židům za výrok o Hitlerovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipínský prezident Rodrigo Duterte se v neděli omluvil všem Židům za svůj páteční výrok, ve kterém přirovnal svůj boj s narkomany a drogovými dealery k likvidační praxi Adolfa Hitlera během holokaustu. Jak uvedl, jeho omluva však míří jen k židovské komunitě, nikoli k západním kritikům a lidskoprávním organizacím, kterým se nelíbí jeho praktiky.

Foto: ČTK/AP

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Článek

Duterteovy zátahy proti podezřelým z obchodu s drogami a narkomanům po sobě zanechaly již přes tři tisíce mrtvých za tři měsíce, uvedla agentura AP.

Prezident vyvolal vlnu pobouření, když sám sebe v pátek přirovnal k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi a prohlásil, že by byl šťasten, kdyby mohl zmasakrovat tři milióny uživatelů drog. V této souvislosti připomněl, že Hitler zase nechal za druhé světové války zavraždit milióny Židů. [celá zpráva]

Nechtěl prý zlehčovat jejich památku

Duterte během nedělního projevu ve městě Bacolod uvedl, že nikdy neměl v úmyslu „zlehčovat památku šesti miliónů Židů zavražděných Němci“. „Židovské komunitě se hluboce omlouvám,“ dodal.

Duterte se ujal funkce teprve v červnu a už stihl adresovat nadávky také americkému prezidentu Baracku Obamovi či papeži Františkovi, i když se později za tyto výroky také omluvil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám