Rusové potvrdili, že zatkli ukrajinského novináře kvůli špionáži

Trest za údajnou špionáž

Rusové potvrdili, že zatkli ukrajinského novináře kvůli špionážiAKTUALIZOVÁNO
Zatčení Romana Suščenka Foto: REPROFOTO: YouTube/WorldOfMir
2
Svět
Echo24
Sdílet:

Ruské úřady v pondělí potvrdily, že byl v Moskvě zadržen a obviněn ze špionáže ukrajinský novinář Roman Suščenko. Zatčen byl už v pátek, o jeho uvěznění nejprve informovali občanští aktivisté. Žurnalistovi hrozí v Rusku až 20 let vězení. Ukrajinci považují případ za provokaci a výkonný výbor Evropské aliance tiskových agentur (EANA) vyjádřil znepokojení.

„Naprosto náhodou jsme v cele moskevské vazební věznice Lefortovo narazili na sedmačtyřicetiletého ukrajinského občana Romana Suščenka, který je viněn ze špionáže. Podrobnosti o svém zatčení a obvinění nám nemohl sdělit,“ uvedla podle zpravodajského serveru Newsru.com Zoja Světovová ze sdružení Otevřené Rusko. Světovová patří k aktivistům, kteří dohlížejí na dodržování práv vězňů.

Dozorci podle aktivistky zakázali členům občanské komise ptát se novináře na jeho případ. Nicméně Suščenko uvedl, že po zatčení musel čelit psychickému nátlaku a že mu vyšetřovatel zakázal zatelefonovat manželce, že byl zatčen. Advokáta mu určila ruská tajná služba FSB. Suščenko požádal aktivisty, aby informovali ukrajinského konzula.

FSB dnes Suščenkovo zadržení potvrdila. Ukrajinec podle ní shromažďoval utajované informace o ruských ozbrojených silách a byl zatčen „při špionážní operaci“. Ruská tajná služba tvrdí, že jde o agenta ukrajinské armádní rozvědky.

Ukrajinská tisková agentura Ukrinform, pro kterou Suščenko pracuje od roku 2002, označila zadržení novináře za „drzou a naplánovanou provokaci“.

„Ruské úřady musejí zveřejnit více podrobností, které zatčení Romana Suščenka vysvětlí,“ apeloval na ruské úřady v pondělní reakci výkonný výbor EANA. Vyzval rovněž, aby byla Suščenkovi zaručena „kvalifikovaná, rychlá a nestranná právní pomoc“ a aby mohl kontaktovat svou rodinu.

„Jestliže proti němu nemůže být okamžitě předložen důvěryhodný důkaz, měl by být propuštěn a měl by mu být umožněn návrat do vlasti,“ konstatuje se v prohlášení výboru EANA.

Suščenko od roku 2010 působí jako zpravodaj ve Francii, v době zatčení byl na dovolené a do Moskvy odcestoval soukromě. Manželka Anžela o muži dva dny nevěděla a o jeho zadržení se dozvěděla až v neděli od manželových příbuzných. Následně informovala ukrajinské velvyslanectví v Moskvě.

Ukrinform a Suščenkova manželka najali jako obhájce ruského advokáta Marka Fejgina, který v nedávné minulosti hájil ukrajinskou důstojnici a poslankyni Nadiju Savčenkovou, po odsouzení vyměněnou za dva ruské zajatce.

Ukrajinské úřady oznámily, že případ sledují a že shromažďují informace.

Čtěte více: Vůdce luhanských povstalců na Ukrajině: Zmařili jsme puč

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články