Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nobelova cena za chemii byla udělena za výzkum ‚molekulárních strojů‘

Věda

  12:09aktualizováno  14:47
STOCKHOLM - Letošní Nobelovu cenu za chemii získali Francouz Jean-Pierre Sauvage, Brit Fraser Stoddart a Nizozemec Bernard Feringa za design takzvaných molekulárních strojů, oznámila ve středu Královská švédská akademie věd.

Vyhlášení Nobelovy ceny za chemii. foto: ČTK

Nové poznatky v oboru takzvaných molekulárních strojů mají být využitelné mimo jiné při vývoji nových materiálů, senzorů a systémů pro uchování energie.

Trojice oceněných Evropanů dostala podle akademie prestižní ocenění za to, že zjistila, jak kontrolovat pohyb molekul, tedy základních stavebních kamenů, z nichž jsou vybudována hmotná tělesa. Uměle ovládané molekuly pak dokážou plnit určité úkoly, když je jim dodána energie, například světelná.

Nobelovu cenu za fyziku mají tři Britové za výzkum v topologii hmoty

Zmínění vědci dokázali na molekulární úrovni vyrobit například miniaturní motor a následně nanoauto. Na základě jejich objevů vznikl také například molekulární výtah, molekulární sval či molekulární počítačový čip, které jsou tvořeny součástkami tisíckrát menšími, než je šířka lidského vlasu.

Švédská akademie uvedla, že molekulární motor je v současné době ve stejném stadiu, jako byl elektrický motor kolem roku 1830, kdy vědci představili různá otáčející se kola a hřídele, aniž tušili, že na základě jejich objevů budou jednou fungovat elektrické vlaky, pračky, větráky či kuchyňské roboty.

Uměle vyrobené molekuly by mohly být v budoucnu třeba součástí chytrých materiálů, kde by řídily jejich vodivost či viskozitu.

Letos už byly oznámeny dvě Nobelovy ceny. V pondělí se těšil z pocty za lékařství Japonec Jošinori Ósumi za výzkum autofagie, tedy procesu, při němž buňky ničí část svého obsahu, zbavují se tak nežádoucích komponentů a následně svůj obsah recyklují. V úterý byli vyznamenáni za fyziku tři Britové působící v USA David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz za výzkum neobvyklých stavů hmoty, který může přispět k výrobě dokonalejších materiálů využitelných v elektronice či kvantových počítačích.

Tento týden má být ještě v pátek oznámen letošní nositel Nobelovy ceny za mír. V pondělí je na řadě cena za ekonomii a ve čtvrtek 13. října bude vyhlášena Nobelova cena za literaturu.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (22,5 milion korun) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!