Stovky lidí si v centru Prahy připomněly Havlovy narozeniny

Nedožité výročí

Stovky lidí si v centru Prahy připomněly Havlovy narozeninyNOVÉ
Stovky lidí si na Václavském náměstí připomněly Havlovo výročí Foto: Foto: Facebook/Milí spoluobčané
1
Domov
Echo24
Sdílet:

Několik set lidí se ve středu večer sešlo v dolní části Václavského náměstí, aby si při multimediálním shromáždění připomenuli nedožité 80. narozeniny Václava Havla. Hudební vystoupení orámovala záznamy glos a úryvky z projevů prvního polistopadového prezidenta, na kterého zavzpomínali i jeho spolupracovníci z disentu.

Prvním z nich byl biskup Václav Malý, který připomenul Havlovu schopnost sjednocovat, jeho důraz na odpovědnou svobodu, toleranci a solidaritu. Podle něj by lidé v havlovském smyslu měli „odolávat veškeré demagogii, veškerému provincionalismu, veškerému nacionalismu a veškerému izolacionismu“. Shromáždění jeho slova odměnili dlouhým potleskem.

Shromáždění, které bylo prostřednictvím internetu přenášeno do řady českých a moravských měst, uspořádal spolek VH80. Smyslem bylo oslovit ty, kdo chtějí, aby se Havlovy principy a hodnoty neztratily ze života české společnosti ani z mezinárodního směřování země.

Hudební vystoupení obstaraly skupiny Mydy Rabycad, Zrní, Korben Dallas a Michal Ambrož & Hudba Praha. Na závěr má zaznít nová píseň Milí spoluobčané, kterou napsali Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř a David Koller.

Čtěte také: „Milí spoluobčané.“ Havlovi vzdává hold nová Kollerova píseň

Člověk jako Havel dnes chybí Česku, Evropě i světu, píše Die Welt

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články