Hlavní obsah

Bez ANO koalice v Karlovarském kraji asi nevznikne

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Koalice ve vedení Karlovarského kraje bez hnutí ANO, které vyhrálo krajské volby se ziskem téměř 23%, vznikne jen těžko. Vyplývá to jednak z předvolebních proklamací a hlavně pak z reakcí lídrů jednotlivých úspěšných stran a hnutí, které získaly mandáty v karlovarském krajském zastupitelstvu.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Volební štáb ANO v Mariánských Lázních. Uprostřed je lídryně krajské kandidátky ANO a vítězka voleb Jana Vildumetzová.

Článek

Lídr ANO Jana Vildumetzová uvedla, že bude oslovovat v rámci koaličního vyjednávání všechny úspěšné strany a hnutí. Stávající hejtman a lídr ČSSD Martin Havel si osobně nedokáže představit, že by jednal o koalici s Vildumetzovou. Zdali to ale bude i názor ostatních členů ČSSD, o tom bude strana jednat v pondělí večer.

Lídr ODS Karel Jakobec řekl, že by měla vládnout v kraji vítězná strana, tedy ANO. Komunisté ztratili oproti minulým krajským volbám osm mandátů a mají jich jen šest, takže jejich koaliční potenciál je minimální. „Všechno se ukáže,“ uvedl ke koaličnímu vyjednávání lídr HNHRM Patrik Pizinger, podle kterého volby přinesly do krajského zastupitelstva „zajímavou směsku.“ „Vítězství ANO není zas tak výrazné,“ uzavřel s tím, že bude třeba hledat mezi stranami průsečíky v programech.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Karlovarském kraji

Při pohledu na výsledky voleb se nabízí teoretická možnost, podobě jako třeba v jiných regionech v Česku, obejít při sestavování koalice vítězné hnutí ANO. ČSSD dosud tvoří se třinácti mandáty koalici společně s Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) (5 mandátů), ODS (5) a TOP 09 (4). Dohromady drží ve 45 členném krajském zastupitelstvu většinu 27 hlasů.

S komunisty nikdo

O právě skončených volbách získala soc. dem. 8 mandátů, STAN s podporou TOP 09 a KDU-ČSL 5 křesel, ODS 4 mandáty a HNHRM 3 místa, v součtu by stávající koalice dala dohromady 20 mandátů, což by jí na pokračování vládnutí nestačilo. Do krajského zastupitelstva postoupili ale ještě komunisté se šesti mandáty, koalice SPD - SPO se třemi a Česká pirátská strana (ČPS) rovněž se třemi.

Vůči komunistům se vymezily už před volbami všechny pravicové strany a nehodlají na tom cokoliv měnit, takže tudy cesta nevede. Jenže podobně slepá je i cesta případné dohody dosavadní koalice se dvěma menšími stranami.

„Jednou z věcí, která je špatná, tak je to, že tu 16 let vládnou sociální demokraté,“ uvedl lídr Pirátů Josef Janů. „Chtěli bychom změnu. Stabilizace stávajících poměrů není náš cíl. Rádi bychom byli součástí koalice, která vnese do toho svěží vítr,“ dodal Janů. Piráti, kteří získali hlavní podporu v Mariánských Lázních, kde drží post starosty, jsou navíc v tomto lázeňském městě na radnici v koalici právě s ANO.

V úvahu nepřichází podle všeho ani zachování stávající koalice s podporou SPD - SPO. „Minimálně dva hlasy, troufnu si tvrdit, protože dva hlasy jsou za SPD a jeden můj za SPO, tak ty dva pro to ruku nezvednou. Nechci za ně mluvit, ale znám jejich názory. ČSSD by musela lovit někde jinde,“ uvedl lídr kandidátky koalice SPD - SPO Jaroslav Bradáč (SPO).

Reklama

Výběr článků

Načítám