Tomáš Vrábel
10. října 2016 • 22:15

Zacha je českou nadějí na NHL: Chci být ROZDÍLOVÝ hráč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je označován za projekt svého otce. Teď však díky tomu žije tím, o čem vždycky snil. Pavel Zacha bojuje v kempu New Jersey o místo v NHL. A podle všeho v Devils zaujal. „Mám od trenérů dobré reference, chválí mě, jsem rád. Teď musím tu výkonnost udržet,“ říká v rozhovoru pro Nedělní Sport. Sestavu Devils ještě čeká řez, zeštíhlení, ale zásah by se devatenáctiletého českého útočníka neměl dotknout. Cesta do nejlepší ligy světa je nyní bez větších překážek.



Jeho kariéra se začala rýsovat ještě před narozením v hlavě Pavla Zachy staršího. Vše šlo téměř podle plánu až do loňského září. Z New Jersey, které ho o pár měsíců dřív draftovalo z celkové vysoké šesté pozice, ho vrátili zpátky do juniorské soutěže. Nebyl natolik dobrý a vyzrálý, aby už v osmnácti letech hrál NHL.

Přišlo zklamání. Celé léto žil v psychickém nastavení na to, že se do prvního týmu musí dostat. Šlo o prioritu číslo jedna a žádná druhá nebyla. Ale přišel befel s návratem do mládežnického hokeje - kanadské juniorské OHL, kde hrál před draftem. S ním přišly i pochyby.

„Tehdy jsem zapochyboval o sobě, svých výkonech i kvalitách. Ale sám jsem věděl, že se potřebuju zlepšit. Už v kempu jsem cítil, že na to nemám. Že mi něco chybí. Zní to trochu zvláštně, ale částečně to pro mě byla i úleva, že mě poslali zpátky. Dostal jsem čas i prostor. Teď se ukazuje, že to byl správný krok,“ popisuje černé myšlenky. Ty teď jsou pryč stejně jako svazující nervozita. V jeho hlavě vládne klid a zdravé sebevědomí.

Generální manažer prohlásil, že pro Zachu místo v týmu je

Při úterním přípravném utkání Devils proti Islanders odpočívaly dvě elitní formace New Jersey. A Zacha. Klub si ho piplá tak, aby mu usnadnil cestu do NHL. Už v létě generální manažer Ray Shero prohlásil, že „pro Zachu místo v týmu je“. Zmírnil to tím, že „stejně jako pro všechny dobré hráče“. Ale netajil, že na úvod by ideální rolí byla pozice třetího centra s prostorem v přesilovkách i oslabeních. A to se v kempu stoprocentně naplňuje. Však také Zacha je Sherův trumf z draftu, byznysplán na několik let dopředu, jehož selhání by bylo i Sherovým selháním.

„Po důvěře, kterou tu mám, touží každý hráč. Cítím se o dost lépe než loni. Cítím se výborně. Všichni mě berou tak, že bych první tým měl udělat. Trenérům se líbí, že se nebojím hrát na puku. Vytvářím šance a cpu se do zakončení, v tom mě chválí. A že nejsem línej se vracet,“ přibližuje komunikaci s koučem Johnem Hynesem a jeho realizačním týmem.

Ale zpátky na začátek, nic z toho nepřišlo samo. Za dvanáct měsíců od loňského pokusu dostat se do NHL se musel změnit tak, aby se neúspěch neopakoval. Tehdy se neprosazoval, nebyl na ledě dravcem, který se pro vstřelený gól na ledě roztrhá. Byl z velkého světa až zakřiknutý a neprodal, co v něm bylo. Pokud ale chtěl hrát NHL, přímočarost v sobě musel probudit. „V juniorce do mě pořád hustili, ať zakončuju. Pořád mám v sobě to, že někoho hledám, ale už jsem se to trochu odnaučil. Říká se tu: špatná střela je lepší než špatná přihrávka, a toho se snažím držet.“

Zacha se snaží pochopit hru New Jersey

A teď hodně času tráví s trenéry u videa, aby pochopil hru Devils. „Ale to mi vůbec nevadí, naopak jsem za to rád. Je důležité vědět, jak se ve kterých situacích mám chovat a co mám čekat od spoluhráčů,“ říká k důkladným poradám. Jednou totiž chce přebrat obří zodpovědnost. Jaromír Jágr třeba toužil být nejlepším hráčem na světě, což se mělo odrážet v produktivitě. Zacha myslí jinak. Možná střídměji, opatrněji, střízlivěji či pokorněji. Ale také má velké představy.

„Mým prvním cílem bylo se do NHL vůbec dostat. Teď bych se chtěl dostat do pozice prvních šesti útočníků Devils a rozhodovat zápasy. V zámoří se používá termín game changer - rozdílový hráč. Ten, co umí bránit, ale i střílet důležité branky. Tyhle představy bych rád naplnil.“

Nejlepší rozdíloví hráči NHL zastávají role kapitánů, na takovou pozici se ovšem necítí. V tuhle chvíli si neumí představit, že by se svojí povahou byl tímto oficiálním lídrem. Zatím. „Já kapitán v životě nebyl. Nejsem mluvčí kabiny ani motivační typ. Spíš bych mohl být asistent jako Patrik Eliáš . Ale to je opravdu daleká budoucnost. Něco takového si musím vybojovat.“ Přitom ještě před pár lety snil o tom, že uspěje na draftu. Nyní vidí zase o kus dál.

JAK BY MOHLY VYPADAT ÚTOKY NEW JERSEY

Smith-Pelly – Henrique – Hall
Palmieri – Zajac – Cammalleri
Bennet – ZACHA – Boucher
Kalinin – Fiddler – Josefson

Pavla Zachu si na draftu NHL vybralo New Jersey
Pavla Zachu si na draftu NHL vybralo New Jersey

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud