Hlavní obsah

Nobelovu cenu za literaturu získal Bob Dylan

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nobelovu cenu za literaturu získal ve čtvrtek překvapivě americký zpěvák Bob Dylan, který nebyl počítán mezi favority.

Foto: Live Nation

Bob Dylan

Článek

Americký zpěvák je pro mnohé fandy i kritiky symbolem šedesátých let. Jeho texty bývají kritikou oceňovány, někteří ho považují hlavně za básníka. Nobelovu cenu dostal podle poroty za „poetické novotvary, které vnesl do tradice amerického písničkářství”.

Dylan, vlastním jménem Robert Zimmerman, se narodil v roce 1941 v Minnesotě a jeho raná léta ovlivnila venkovská hudba, ať už bílá (country), nebo černá (blues), které se v Americe vždy přirozeně doplňovaly.

Foto: Mario Anzuoni/Files , Reuters

Bob Dylan

První album nazvané Bob Dylan vydal roku 1962 a o rok později přišla deska  The Freewheelin’ Bob Dylan s geniálním hitem Blowin’ In The Wind. K legendárním písním se zařadily také ty z desek The Times They Are a-Changin’ (1964), Highway 61 Revisited (1965) a Blonde on Blonde (1966).

Foto: Profimedia.cz

Dylan na obalu desky The Times They Are A-Changin

Celkem vydal desítky titulů a prodal přes sto miliónů kusů zvukových nosičů. Obdržel ceny Grammy, Zlatý glóbus i Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Bob Dylan v šedesátých letech

Vítězství Boba Dylana je nečekané, sázkaři letos hovořili o několika politicky angažovaných umělcích ze třetího světa. Favoritem byl mimo jiné Ngũgĩ wa Thiong’o, významný keňský autor a novinář, který píše romány, divadelní hry, povídky i eseje. V sedmdesátých letech byl v Keni rok vězněn a poté emigroval do USA, kde učil literaturu na Yaleu, Kalifornské univerzitě a Newyorské univerzitě.

Spekulovalo se také o slavném rebelovi Salmanu Rushdiem nebo francouzském básníkovi syrského původu Adonisovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám