Hlavní obsah

Festival Ji.hlava nabídne 310 filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Přes tři stovky snímků nabízí mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který začíná už 25. října.

Foto: Petr Horník, Právo

Zákon Helena. Režisérka Petra Nesvačilová se známou kriminalistkou Helenou Kahnovou (na snímku) podrobněji zkoumá, kdo byli členové z tzv. Berdychova gangu.

Článek

Celý festival letos odstartuje filmem o Berdychově gangu a bude se také podrobně věnovat situaci v Turecku. Témat je ale mnohem více. Z více než 3 600 přihlášených titulů bylo do programu zařazeno 310.  V soutěžních sekcích bude uvedeno 45 filmů ve světové, 11 v mezinárodní a 2 v evropské premiéře.

„Pro dvacátý ročník jsme připravili jak výstavu o historii Ji.hlavy na Masarykově náměstí, tak i reprízové kino Lux Film Prize v Horáckém divadle, které nabídne divácky nejatraktivnější filmy. Událostí bude návštěva dlouholeté producentky režiséra Kena Loache Rebbecy O‘Brienové, střihačské legendy Claire Athertonové, která spolupracovala především s Chantal Akermanovou, či střihače Jacopa Quadriho. Ten je nejbližším spolupracovníkem Gianfranca Rosiho, jehož Fuocoammare: Požár na moři patří k dokumentárním událostem sezóny,“ pochlubil se ředitel festivalu Marek Hovorka.

Foto: Institut dokumentárního filmu

Film Krtek a Lao-c'

Dostatečně bude zastoupena i česká tvorba - celkem se filmů sešlo třináct. Pořadatelé si velmi cení snímku Zákon Helena, a proto se stal zahajovacím filmem. Režisérka Petra Nesvačilová v něm se známou kriminalistkou Helenou Kahnovou podrobněji zkoumá, kdo byli členové z tzv. Berdychova gangu a jaké byly jejich povahy.

„Už jenom to, že jsem začala takový film natáčet, bylo nebezpečné. Mohu dokonce říct, že jsem měla prostě strach a nikdo mě nedokázal přesvědčit, abych ho neměla. Mojí odpovědí vždy bylo: Ale vy si neuvědomujete, že ten film se takhle zakonzervuje a já s ním budu žít celý svůj život,“ říká o svém filmu Petra Nesvačilová.

Promítat se bude i Krtek a Lao-c‘ režiséra Filipa Remundy. Ten se ve svém snímku zaměřil na návštěvu čínského prezidenta v ČR a pouští se do konfrontačních rozhovorů s obyvateli země, kde neplatí lidská práva.

Všechny podrobnosti o festivalu najdete na www.dokument-festival.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám