Samsung | Mobilní telefon

Nepoužité Galaxy Note 7 znečistí životní prostředí, bojí se experti

Vybuchující Galaxy Note 7 způsobil katastrofu na několika frontách. I na takových, na kterých to na první pohled není vidět. Podle expertů na e-odpad takové množství nepoužitých zařízení není možné adekvátně zrecyklovat, a tak hrozí výrazné znečištění životního prostředí.

Experti to uvedli pro server Motherboard. Recyklování smartphonů je podle nich ještě pořád velmi mladé odvětví, které operuje s malým počtem kusů a 2,5 milionů Galaxy Note 7 nezvládne zpracovat. Řada cenných kovů obsažených v zařízení tak nebude recyklována a bude škodit naší fauně a flóře. „Tyto materiály dost výrazně škodí životnímu prostředí, nemluvě o dopadu, který měla jejich těžba. Je smutné, že se musí vyhodit, aniž by byly vůbec použity,“ říká šéf iFixit Kyle Wiens.

Expert na recyklování odpadu Benjamin Sprecher z Leidenské univerzity v Nizozemí dodává, že likvidování smartphonu je vlastně to nejhorší, co se může stát. Více než polovina cenného materiálu se stejně i přes nové metody recyklování skoro vždy ztratí. Z toho důvodu jsou obvykle použité smartphony repasovány a přeprodávány do rozvojových zemí, kde se pro ně najde nové využití. To bohužel u Galaxy Note 7 nejde.

Diskuze (29) Další článek: Valve chystá vylepšené ovladače SteamVR pro virtuální realitu, snímají i pohyb prstů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,