Hlavní obsah

Brýle HoloLens se budou nabízet i v Evropě. Češi ale mají smůlu

Novinky, ort

Brýle pro rozšířenou realitu HoloLens od společnost Microsoft jsou v USA nedostatkovým zbožím. Americký softwarový gigant se přesto chystá nabídku rozšířit i do Evropy, tuzemští zákazníci však mají zatím smůlu.

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

 
Článek

Headset bude dostupný v polovině listopadu v sousedním Německu, Irsku, Anglii a Francii. Kromě toho bude novinku možné zakoupit také v Austrálii a na Novém Zélandu. Kdy a zda vůbec bude stroj od společnosti Microsoft dostupný také v České republice, není jasné.

A cena? Například u našich západních sousedů případní zájemci za HoloLens zaplatí 3300 eur, tedy v přepočtu necelých 90 tisíc korun.

Primárně pro vývojáře

Kupující se navíc musí zavázat k tomu, že zakoupené brýle nebude přeprodávat. Americký softwarový gigant se tak chce pojistit proti spekulantům, kteří by využívali toho, že headsetů je na trhu nedostatek.

Sluší se také podotknout, že novinka je k zakoupení prozatím pouze ve verzi Development Edition. To jinými slovy znamená, že jde o model určený především pro vývojáře a koncové zákazníky.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Microsoft HoloLens

Zařízení na první pohled trochu připomíná lyžařské brýle. Ve skutečnosti jde ale o plnohodnotný počítač s vlastním procesorem i grafickou jednotkou, byť celé zařízení působí velmi kompaktním dojmem.

Přední část HoloLens je průhledná jako opravdové brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase. V praxi to pak vypadá tak, jako by byl před vámi skutečně vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě.

Nabídka aplikací i her poroste

Jak to funguje v praxi, demonstroval americký softwarový gigant na videu například na budovatelské hře Minecraft, jak je vidět na videu výše. Přijdete do obýváku a na stole před vámi se zobrazí kostičky virtuální stavebnice, které poskládáte tak, jako by tam ležela skutečná skládačka.

HoloLens přitom nemá najít uplatnění pouze u her, ale také u celé řady aplikací. Už nyní je k dispozici například program Skype. U něj se volající zobrazí na virtuálním displeji před vámi, a je jedno, jestli zrovna cestujete hromadnou dopravou, nebo sedíte doma na gauči.

Nabídka aplikací by se měla postupem času rozrůstat.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Microsoft HoloLens

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám