Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Japonska 2016: Yamaha na dně, Marc Márquez mistrem světa

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
V patnácté GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Marc Márquez (MotoGP), Thomas Lüthi (Moto2) a Enea Bastianini (Moto3). Překvapivě už se rozhodlo o nejprestižnějším titulu.

Dopolední zahřívací tréninky na okruhu Twin Ring Motegi, domácí trati Hondy, která ji vlastní, vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Thomas Lüthi (Moto2) a Hiroki Ono (Moto3). Nejvýkonnějším motocyklům v závodě dominoval taktéž španělský závodník s oranžovou hondou. Cestu za letošním titulem mu usnadnila dvojice Yamahy, Rossiho s Lorenzem postihly pády.

Čtyřválcové šestistovky Honda zase ovládl stylem start-cíl Thomas Lüthi, Zarco jej sice nedostihl, neuspěli však jeho dva největší konkurenti... V nejslabší třídě se nakonec radoval Enea Bastianini, který ve finiši porazil již jistého šampiona Bindera.

MotoGP

Po zhasnutí červených světel vyrazil nejlépe Marc Márquez (Honda), ale brzy převzala vládu modrá yamaha Jorgeho Lorenza. Zlobil i poleman Rossi, který se předjížděl právě s Márquezem. Aleix Espargaró měl jako obvykle výborný začátek, svou suzuki protlačil na chvilku až na trojku, pak jezdil čtvrtý. Jezdci, kteří byli na provizorním pódiu, ostatním rychle odskočili a Marc překonal lídra. Jel evidentně za dalším vítězstvím. Jenže v Motegi s velkou motorkou dosud nevyhrál!

Japonský asfalt „ochutnal“ Eugene Laverty, z třináctého místa i Jack Miller. A pak trať opustil Valentino Rossi! Pád Barbery, který si vyzkoušel tovární stroj Ducati, nebyl v tu chvíli vůbec důležitý. Pokud Marc vyhraje, Vale přijde o definitivní šanci na titul. A Španěl, když závodu vládne, chyby nedělá. Loňská sezóna byla v tomto ohledu výjimečná, letos je v mnohem větší psychické pohodě, i když šampionátu nedominuje s takovou suverenitou, jako tomu bylo v roce 2014.

Andrea Dovizioso se Rossiho odstoupením posunul na bronz a rozhodně se s ním nehodlal smířit. O čtyřku se prali oba muži od Suzuki. Jorge, kterého potkal včera ve 3. tréninku nepříjemný highsider a musel do nemocnice na CT vyšetření, jel dnes ráno velmi dobře. Jenže čtyři kola před cílem si na obhajobu celkového triumfu mohl nechat zajít chuť i on. Pád, konec všech nadějí, dobojováno! Najednou bylo rozhodnuto o všem - neohrožený vítěz Marc Márquez už nemůže být v tabulce předstižen.

Pódium pro Suzuki získal Maverick Viñales, Cal Crutchlow potvrdil formu a znovu se stal nejlepším nezávislým jezdcem: do cíle dorazil pátý. Márquez vybojoval třetí korunu šampiona v MotoGP a pátou celkově. Závodník je to skvělý, jenže loni hrál v bitvě o titul mezi Lorenzem a Rossim hlavní roli. Nálepky „protekčního dítěte“ se také jen tak lehce nezbaví. Při jeho přestupu do nejvyšší třídy (2013) se měnila pravidla, až do té doby musel pilot svou první sezónu zde odjet v satelitní stáji.

VC Japonska MotoGP 2016 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 42:34,610 min
2. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +2,992 s
3. Maverick Viñales Suzuki Team Suzuki Ecstar +4,104 s
4. Aleix Espargaró Suzuki Team Suzuki Ecstar +4,726 s
5. Cal Crutchlow Honda LCR Honda +15,049 s
6. Pol Espargaró Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +19,654 s
7. Álvaro Bautista Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +23,032 s
8. Danilo Petrucci Ducati Octo Pramac Yakhnich +28,555 s
9. Scott Redding Ducati Octo Pramac Yakhnich +28,802 s
10. Stefan Bradl Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +32,330 s

Pořadí MS po patnácti závodech: 1. Marc Márquez 273 (mistr světa 2016), 2. Valentino Rossi 196, 3. Jorge Lorenzo 182, 4. Maverick Viñales 165, 5. Dani Pedrosa 155..

Moto2

Nejlepší start měl v prostřední kubatuře Thomas Lüthi před Morbidellim, Zarcem a Lowesem. Všichni favorité na titul, i když někteří spíše teoretičtí. Hned v prvním kole si zkomplikoval cestu za korunou svým pádem Álex Rins, ve druhém jej pak následoval stejným způsobem Sam Lowes. Johanna předjel Nakagami. Vpředu mezitím ujížděli Lüthi s Morbidellim.

Se zemí se potkal i Jonas Folger a mladší z bratrů Márquezů (ten ze sedmého místa). Danny Kent, loňský šampion Moto3, zajel do boxů s technickým problémem. Pokolikáté už? První čtyřka se roztrhala, ale jen na pár kol. Švýcar si ovšem na čele vybudoval náskok 1,5 s. O páté místo bojovali Sandro Cortese (v 26 letech jel svou 200. GP!) a Axel Pons. Ten se však stal dalším „padavkou“ v pořadí, navíc po Lorenzovi Baldassarrim. Ještě nasedl, ale dojel jen k mechanikům a vzdal.

Nakagami ztratil provizorní třetí místo ve prospěch Zarca, obhájce titulu se záhy vyhoupl ještě o příčku výše a začal stahovat lídra. Měl na jeho pokoření celých osm kol, ale nakonec se mu pouze přiblížil na dostřel. Může být však klidnější, oba nejbližší soupeři v průběžném pořadí dnes nebodovali (Rins nakonec dojel, ale dvacátý s více než minutovou ztrátou). „Taka“ Nakagami s Francem Morbidellim nám v samotném závěru závodu ukázali, proč je silniční motocyklový sport tak krásný. Rozdali si to na nože o bronz, Ital byl při svém padesátém startu v MS nakonec úspěšnější.

VC Japonska Moto2 2016 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Thomas Lüthi Kalex Garage Plus Interwetten 42:45,854 min
2. Johann Zarco Kalex Ajo Motorsport +0,386 s
3. Franco Morbidelli Kalex Estrella Galicia 0,0 Marc VDS +5,863 s
4. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia +6,090 s
5. Sandro Cortese Kalex Dynavolt Intact GP +16,246 s
6. Simone Corsi Speed Up Speed Up Racing +20,404 s
7. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +20,682 s
8. Julián Simón Speed Up QMMF Racing Team +20,760 s
9. Marcel Schrötter Kalex AGR Team +24,394 s
10. Xavier Siméon Speed Up QMMF Racing Team +27,113 s

Pořadí MS po patnácti závodech: 1. Johann Zarco 222, 2. Álex Rins 201, 3. Thomas Lüthi 179, 4. Sam Lowes 162, 5. Franco Morbidelli 157...

Moto3

V Moto3 sice už známe mistra světa, ale bojuje se i o další příčky celkové klasifikace. Smůlu měl včerejší poleman Hiroki Ono. Nejrychlejší čas si nakonec nepřipsal a na nejvýhodnější pozici na startu nestál, penalizace ho posunula až do druhé řady. Na samotném čele roštu jej vystřídal Andrea Migno. V první zatáčce kolidovali hned tři jezdci: Navarro, který vzal s sebou Rodriga a McPheeho. Incident bohužel odnesl zlomeninou.

Migno se sice ve vedení zpočátku udržel, ale pak se začalo přelévat. Cílem prvního kola projel v čele Brad Binder. Fantastický start měl „Pecco“ Bagnaia, který vyrážel až ze třináctého místa. Bo Bendsneyder a Maria Herrera obdrželi penalizace za své ulité starty. Spadli Valtulini a Locatelli s Canetem. Vpředu ujížděl všem jeden Binder, Druhý, ten zatím méně úspěšný své silniční mahindře poskytl malou lekci motokrosu. Darrynův bratr Brad však k trháku nenasadil a pětice Bagnaia - Bulega - Bastianini - Migno - Ono ho nenechala v klidu.

Lídr druhé grupy Fabio di Giannantonio lehce ztratil výletem mimo trať. Canet havaroval podruhé a skončil, k zemi se odporoučel i Juanfran Guevara. Jorge Martin odstavil svůj stroj v depu. Bagnaia tempo neudržel a chyba jej odsunula až za Němce Öttla na sedmé místo. Brad Binder ale neměl vítězství jisté, i když ostatním odjel, přilepil se mu totiž na záda Enea Bastianini. Nakonec se v předposlední zatáčce před Jihoafričana dostal a vítězství na cílové čáře udržel. Teprve druhé v kariéře.

Ono bojoval se dvěma piloty týmu VR46 a jeho agresivní styl odnesl Andrea Migno. Japonec sice získal doma pódium, jenže neradoval se z něj dlouho, po závodě byl diskvalifikován. Překvapivě nikoliv za drsnou jízdu, ale kvůli nedodržení váhových limitů. Na bronzový stupínek se tedy posunul Bulega a Kuba Kornfeil si tudíž připsal na konto nakonec tři bodíky za 13. místo, původně figuroval ve výsledcích čtrnáctý.

VC Japonska Moto3 2016 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Enea Bastianini Honda Gresini Racing Moto3 39:24,273 min
2. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +0,017 s
DQ Hiroki Ono Honda Honda Team Asia +2,654 s
3. Nicolò Bulega KTM Sky Racing Team VR46 +4,002 s
4. Philipp Öttl KTM Schedl GP Racing +5,119 s
5. Fabio di Giannantonio Honda Gresini Racing Moto3 +6,288 s
6. Francesco Bagnaia Mahindra Pull & Bear Aspar Mahindra Team +7,739 s
7. Livio Loi Honda RW Racing GP BV +7,749 s
8. Fabio Quartararo KTM Leopard Racing +8,344 s
9. Joan Mir KTM Leopard Racing +8,880 s
10. Niccolò Antonelli KTM Ongetta-Rivacold +9,037 s
13. Jakub Kornfeil Honda Drive M7 SIC Racing Team +18,810 s

Pořadí MS po patnácti závodech: 1. Brad Binder 269 (mistr světa 2016), 2. Enea Bastianini 164, 3. Jorge Navarro 143, 4. Nicolò Bulega 129, 5. Joan Mir 124... 10. Jakub Kornfeil 83

Foto: Luciano Bianchetto, Alessandro Giberti

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - O5kar
17. 10. 2016 10:13
Překvapilo mě.
Že tým Honda byl na tuto situaci dokonale připraven. Jako by s tím naprosto počítal, že vítězství má v kapse Marc. Opravdu dobrá práce v domácím prostředí. Marquézovi titul přeji, protože mu prostě fandím, i když Rossiho opravdu uznávám.