Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha YZF-R6: Ostrá šestka pro rok 2017 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Yamaha YZF-R6 patří k nejoblíbenějším silničním šestistovkám na trhu a pro modelový rok 2017 se tento úspěšný model dočkal důkladného přepracování designu i techniky.

Yamaha YZF-R6 ve své první generaci vstoupila na trh koncem devadesátých let a v současnosti má tento sportovní silniční stroj na svém kontě jen v Evropě více než 170.000 prodaných exemplářů. Navíc se pyšní trojicí mistrovských titulů, vybojovaných za posledních sedm let v Mistrovství světa supersportů.

Do modelového roku 2017 míří YZF-R6 s kompletně novým designem inspirovaným litrovou YZF-R1. Dvojice velkých světlometů je nyní již minulostí a nový tvar mají i boční kapoty, hliníková palivová nádrž i podsedlový rám z hořčíku.

Všechny provedené změny v designu byly zaměřeny na výrazné vylepšení aerodynamiky a zároveň se podílejí na dosažení co nejnižší hmotnosti, k němuž přispívá koncovka výfukového systému z titanu či hliníkový rám typu Deltabox. Výsledkem je pohotovostní hmotnost pouhých 190 kg.

Srdcem YZF-R6 je řadový kapalinou chlazený čtyřválec o objemu 599 cm3 s rozvodem DOHC, jehož výkony prozatím nejsou k dispozici, ale očekává, se že bude překonáno 91 kW (123 k) při 14.500 min-1 letošního provedení.

Namísto výkonu motoru se nyní novinka vedle svého vzhledu snaží přitáhnout pozornost i provedením podvozku s rozvorem kol 1375 mm a elektronickou výbavou. Podobně jako design i podvozek s plně stavitelnou přední vidlicí KYB o průměru 43 mm a stavitelným tlumičem zadního kola stejné značky vychází z modelu YZF-R1.

Kontakt s asfaltem mají na starosti 17palcová kola obutá do pneumatik o rozměrech 120/70 ZR17M/C vpředu a 180/55 ZR17M/C. Brzdový systém využívá vpředu dvojice kotoučů o průměru 320 mm v kombinaci se čtypístkovými třmeny Nissin, zatímco vzadu je jeden 220 mm kotouč. Standardem je nově ABS.

Budoucí piloti nové YZF-R6 se mohou již nyní těšit na šestistupňovou převodovkou s rychlořazením bez spojky nahoru i dolů, kontrolu trakce stavitelnou v šesti úrovních a systém D-Mode, jehož prostřednictvím lze volit jízdní režimy.

Yamaha prozatím vedle výkonů čtyřválce novinky pro modelový rok 2017 neuvádí ani její cenu, ale již potvrdila, že první exempláře mají být majitelům předány v dubnu příštího roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)