Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Je reálnější, že zanikne funkce prezidenta než Senát, říká Kubera

Česko

  11:22
PRAHA - Senátor ODS Jaroslav Kubera se ve středu postavil proti pochybnostem, které v úterý na adresu Senátu vyslovil prezident Miloš Zeman. Stejně jako vicepremiér Andrej Babiš hovořil Zeman o možnosti zániku horní parlamentní komory. Kubera vidí jako reálnější zrušení funkce hlavy státu.

Miloš Zeman. foto: ČTK

„Nám se naskýtá možnost, která je mnohem reálnější než to, co říká prezident, a to je zrušit v ústavě články 54 až 66. Miloš Zeman by se tak zapsal do dějin jako TGM (Tomáš Garrigue Masaryk), který byl první prezident. Tak Miloš Zeman by byl posledním prezidentem České republiky,“ uvedl politik, kterého jeho klub po víkendové obměně třetiny Senátu nominoval do funkce místopředsedy Senátu.

Premiér Sobotka i další politici odmítají Zemanův návrh na zrušení Senátu

Zeman v úterý řekl, že si není jist, jestli Česko horní parlamentní komoru potřebuje. Podle něj volební účast v senátních volbách ukazuje, že je lidem jedno, zda existuje nebo ne. Proti se vyslovil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), když označil horní komoru Parlamentu za demokratickou pojistku. Její zrušení by se podle něj vymstilo. Zeman o možném zrušení Senátu hovořil v souvislosti s nízkou volební účastí při víkendovém druhém kole senátních voleb.

Babiš o možném zrušení Senátu mluvil bezprostředně po druhém kole voleb, v němž uspěli jen tři ze 14 kandidátů jeho hnutí. Podle něj je tato instituce zbytečná, protože zpomaluje legislativní proces, přišla o kompetenci volit prezidenta a ročně stojí 600 milionů korun. V souvislosti s náklady na provoz Senátu Kubera upozornil na vzrůstající počet státních úředníků. Zde vidí prostor k úsporám.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.