Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Turci bombardovali kurdské milice, které v Sýrii válčí proti džihádistům

  8:09aktualizováno  14:21
Turecké letouny podnikly v noci na čtvrtek v Sýrii šestadvacet úderů na osmnáct pozic syrských kurdských milic YPG. Nálety zabily až dvě stě bojovníků, sdělila turecká armáda. Podle velitele kurdských jednotek nálety a dělostřelecká palba stále pokračují. Dosud nicméně zahynulo jen asi deset kurdských bojovníků a 20 jich utrpělo zranění, dodal.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Turecká armáda upřesnila, že její letouny bombardovaly oblast severně od Aleppa, kterou milice YPG nedávno obsadily. Při náletech bylo zničeno devět budov, jedno obrněné vozidlo a čtyři další vozy patřící YPG.

Aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) uvedli, že nálety zasáhly pozice Demokratických sil Sýrie (SDF) ve třech vesnicích, které SDF předtím dobyla z rukou islamistů. Síly SDF jsou arabsko-kurdskou koalicí, která bojuje proti jednotkám syrského režimu a džihádistům z Islámského státu. I SOHR informovala o mnohem menším počtu obětí, prý zahynulo 11 kurdských bojovníků a desítky jich byly zraněny.

Bojovníci SDF nedaleko severosyrského města Manbidž (13. června 2016)
Bojovníci SDF nedaleko severosyrského města Manbidž (13. června 2016)
Kurdská bojovnice nedaleko syrského města Hasaka (10. prosince 2015)

Ankara se do syrského konfliktu zapojila v srpnu. Povstalcům z takzvané Svobodné syrské armády (FSA) vojensky pomohla dobýt území poblíž hranice ovládané radikály z takzvaného Islámského státu. Dalším důvodem turecké intervence bylo zamezit vzniku souvislého pásu ovládaného Kurdy podél hranice.

Kurdy americké úřady považují za jednu z nejefektivnějších sil v boji proti IS. Turecko ale YPG považuje za teroristickou organizaci, neboť udržuje kontakty se Stranou kurdských pracujících (PKK), organizací tureckých Kurdů, která bojuje proti ústřední vládě v Ankaře.

Rusku přeruší nálety na Aleppo

Rusko ve čtvrtek oznámilo, že zastaví nálety ve východním Aleppu ovládaném povstalci vždy na 11 hodin po dobu nadcházejících čtyř dnů. Informovala o tom agentura Reuters. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura tyto každodenní přestávky uvítal s tím, že umožní lékařské evakuace. Podle poradce OSN pro humanitární záležitosti Jana Egelanda by se první nemocní a zranění mohli z oblasti dostat v pátek.

Součástí příměří je i otevření humanitárních koridorů, jimiž budou moci z obléhaného města odejít civilisté i ozbrojení povstalci. Mnozí z rebelů již předem oznámili, že by to považovali za kapitulaci.

Aleppo a jeho okolí v posledních dnech trpí nekončícím bombardováním. Jednání o...
Syrští rebelové (28. září 2016).
Záchranáři vynášejí tělo dítěte po jednom z náletů v obleženém Aleppu (28. září...

Jan Egeland doufá, že první „z několika stovek“ nemocných a zraněných budou z oblasti odvezeni v pátek. Budou si moci vybrat, zda chtějí do vládou drženého západního Aleppa nebo povstalci ovládaného Idlíbu. OSN podle něj chce, aby každodenní humanitární pauzy trvaly až do pondělí. Rovněž zatím nedošlo k dohodě, zda budou moci být do východního Aleppa dovezeny potraviny. Od syrské vlády se OSN nyní snaží získat potřebná povolení, dodal Egeland.

Boje o Alppo byly obnoveny v září po přerušení předchozího příměří, a vyžádaly si podle ochránců lidských práv stovky mrtvých. Dohodě o ukončení bojů brání kromě jiného neshody mezi Ruskem a USA, které podporují opačné strany konfliktu a neshodují se v otázce oprávněné opozice a teroristů.

Boje o Mosul

Zatímco v Sýrii Turci bombardují kurdské pozice, na severu Iráku pokračuje ofenziva na Mosul. Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil, že irácké jednotky postupují k mněstu rychleji, než se plánovalo. Ofenziva, na které se podílejí irácké i kurdské síly, podle něj ukazuje, že Irák je jednotný v boji, jehož cílem je porazit Islámský stát. Informovala o tom agentura Reuters.

„Síly postupují k městu mnohem rychleji, než jsme si mysleli, a mnohem rychleji, než bylo v plánu této operace,“ řekl Abádí prostřednictvím videokonference francouzským představitelům, kteří v Paříži debatují o budoucnosti Mosulu.

Schůzku ve francouzské metropoli zahájil prezident François Hollande. Upozornil mimo jiné na existenci důkazů, že islamističtí bojovníci z iráckého města prchají do bašty IS v syrském městě Rakka. V této souvislosti zdůraznil, že je potřeba udělat vše pro to, aby k tomu nedocházelo.

Francouzský prezident rovněž zdůraznil důležitost dodržování lidských práv a ochranu civilistů, kteří v Mosulu uvázli. Tito lidé by podle něj neměli být zaměněni za teroristy. K bitvě je potřeba přistupovat opatrně a snažit se rovněž poskytnout naději těm, kteří před boji uprchli a z islamistů mají strach, dodal.

Abádí ve svém projevu slíbil, že bude chránit civilisty a respektovat lidská práva různorodé populace, která v oblasti žije. Jak uvedl, vláda „poskytuje podporu vnitřním uprchlíkům“ a otevírá humanitární koridory, kterými mohou lidé z Mosulu utíkat. „Nedovolíme žádné porušování lidských práv,“ dodal irácký premiér. Zdůraznil, že bitvu vede Irák a nejde o zahraniční invazi. Boje nicméně ze vzduchu podporují letouny mezinárodní koalice vedené Spojenými státy.

Do bojů v okolí Mosulu se brzy ráno zapojily i irácké speciální jednotky. Islamisté se jejich postup snaží zastavit mimo jiné sebevražednými atentáty. Iráčané jen během čtvrtka při svém postupu na město Bartalla východně od Mosulu, které je ovládáno islamisty, odhalily nejméně čtyři bomby umístěné v automobilech. Jedna z výbušnin explodovala poté, co automobil zasáhla střela z tanku. Zda byl při incidentu někdo zabit či zraněn, nebylo známo.

Boje o Mosul vstoupily do čtvrtého dne, účastní se jich irácké bezpečnostní síly a kurdští pešmergové. Ve městě je kolem 1,5 milionu lidí a odhaduje se, že IS tam má možná 5000 až 6000 svých bojovníků. Očekává se, že operace bude trvat týdny, možná i měsíce.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...