Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česká mimina jsou nejčastěji Eliška nebo Jakub. Rodiče ale volí i Klotyldu

Autor: bru/ČTK - 
20. října 2016
11:36

Nejoblíbenějšími jmény, která rodiče letos v lednu dali svým nově narozeným dětem, jsou stejně jako na počátku loňského roku Jakub a Eliška. Novinářům to dnes řekl Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu. Eliška se na prvním místě žebříčku umístila také v roce 2012. Později ji vystřídala Anna, která letos skončila v oblíbenosti na třetím místě za druhou Terezou. Mezi chlapeckými jmény se v posledních letech pravidelně střídali Jakub s Janem. První trojici pravidelně od počátku sledování jmen dětí narozených na začátku roku doplňuje Tomáš.

V lednu se podle ČSÚ narodilo zhruba 9000 dětí. Rodiče byli jako vždy kreativnější u dívek, kterým dali 619 jmen. Chlapci dostali 517 jmen. U chlapců je mnohem pravděpodobnější, že mají jméno zděděné po otci, dědí je až třikrát častěji než dívky.

Překvapivý je podle Chrámeckého růst oblíbenosti jména Ema nebo Emma, výrazněji přitom přibývá těch s dvěma M. „Pokud by se sečetly, dostala by se Ema/Emma na třetí místo dívčího žebříčku,“ uvedl.

Na Karlovarsku válí Antonín

Zvláštnosti ukázaly tabulky podle krajů. V Královéhradeckém kraji zvítězil před Jakubem Antonín, v Karlovarském trojici nejčastějších jmen tvořily Barbora, Kristýna a Laura, uvedl.

Mezi otci bylo v letošním prvním měsíci nejvíc Janů, Petrů a Martinů. Matky se nejčastěji jmenovaly Lucie, Jana a Kateřina. Nejčastěji děděným jménem je Jiří, každý druhý se jmenuje po otci. U holčiček se nejčastěji dědí jméno Kateřina.

Oblíbenost chlapeckých jmen se v posledních letech výrazně nemění. Od roku 1999, kdy začal ČSÚ lednové děti sledovat, se na prvních dvou místech umístili pouze Jakubové a Janové. V posledních několika letech z nich dominuje Jakub. Do oblíbenosti přicházejí v posledních letech Matyáš, Matěj, Šimon a Kryštof. Oblíbená jsou stále jména Filip a Ondřej.

Nově narozené dívky pojmenovávali rodiče až do ledna 2011 nejčastěji Tereza. Desítka nejčastějších dívčích jmen se mění častěji, letos se na dalších místech umístily Adéla, Sofie, Natálie, Karolína, Viktorie a Ema. Hodně je také Marií.

Klotylda, Barnabáš i Perla: Rodiče nezůstávají při zemi

Rodiče si stejně jako v minulých letech vybírají i neobvyklá jména. Ta lze rozdělit na staročeská, například Barnabáš, Hanuš, Dalimil, Mikeš, Aleška, Klotylda, Adléta, a cizokrajná: Lionel, Attila, Salome, Amálie Perla nebo Nina Anuška.

Statistika se týká dětí narozených v lednu. Z jiných, které úřad dělal ve spolupráci s ministerstvem vnitra, vyplývá, že se lednové výsledky neliší od toho, jak rodiče vybírají jména dětem narozeným během celého roku.

Od kosmonauta po rockovou hvězdu – Amber Wheeler dokazuje, že vaše dítko může být, čím si zamanete. Podívejte se:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hadenda ( 20. října 2016 14:15 )

Jsem naprosto v úžasu, co ten náš statistický úřad dokázal !!!! Nejčastější jména narozených !! To je přece bomba !! A vy hlupáci jste si možná mysleli, že tam nic nedělají. Dokonce se tohoto úžasného objevu chytily všechny české noviny a radia, tak nevím, jestli vůbec usnu z té úžasné zprávy.

dumik ( 20. října 2016 13:14 )

 jo, je to dobrý, až bude nejužívanější Mohamed a z dívčích Fatima, bude hůř

lug70 ( 20. října 2016 11:58 )

Je dobře, že u nás mají pořád převahu u novorozenců česká jména a snažme se aby to tak i zůstalo. V západních zemích už začínají převažovat jména arabská, bohužel.

Zobrazit celou diskusi