Až milionová pokuta hrozí největšímu tuzemskému e-shopu Alza.cz za prodej během státního svátku 28. října.

Ve své největší prodejně v pražských Holešovicích totiž nejen vydával objednané zboží, ale umožnil si ho také přímo uvnitř objednat prostřednictvím prodejních terminálů.

"Prodejna měla více než 200 metrů čtverečních. Inspektoři na místě zboží vybrali, objednali, zaplatili i vyzvedli. Co jiného to je než prodej," řekl mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich.

Alza od počátku, kdy na její záměr poprvé upozornila redakce, argumentuje tím, že provozuje výdejnu a showroom. Na svých stránkách nicméně sama označuje všechny své pobočky za prodejny, v té holešovické pak uvádí přes 3000 metrů "prodejní plochy".

"Zákazníci uzavírají kupní smlouvy na dálku, na webových stránkách, neuzavírají je přímo na provozovnách," argumentuje však místopředseda představenstva Alzy Tomáš Havryluk.

Postup ČOI zpochybňuje i výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška. Ten nevidí žádný rozdíl mezi tím, když si zákazník zboží objedná přes svůj mobil na prodejně (což provozovatel ani nemůže ovlivnit) nebo přes zde umístěný speciální automat.

"Oba způsoby objednání zboží jsou podle mého názoru jednoznačně prostředky koupě zboží na dálku. Proto se domnívám, že jejich využití při kontrole prodejny je irelevantní," říká Vetyška.

Znevýhodněné e-shopy?

Právníci ČOI ve svém stanovisku zveřejněném během října prakticky zakazují i samotný výdej zboží, pokud probíhá v prostoru s více než 200 metry čtverečními. "Pojem prodej znamená nejen samotné uzavření smlouvy (v tomto případě po internetu), ale i její plnění (v tomto případě výdej zboží na provozně), proto se zákaz vztahuje i na provozovny internetových obchodů," říká Fröhlich.

Taková argumentace je však podle zástupců e-shopů rozporuplná. "Pokud by orgány veřejné správy tvrdily, že kupní smlouva je uzavřena na provozovnách, nemohli by zákazníci Alza.cz vracet zboží ve 14denní lhůtě od převzetí zboží," brání se Havryluk. Tuto lhůtu dává občanský zákoník u kupních smluv uzavřených "prostřednictvím prostředku komunikace na dálku" (typicky po internetu) hlavně proto, že si lidé nemohou takto objednané zboží osobně prohlédnout.

%insert_attachment[59500830] priloha.html%

Zásadní rozpor v postoji České obchodní inspekce vidí i APEK.

"Je pro nás neakceptovatelné, aby ČOI svým způsobem postavila výdejny a prodejny e-shopů na stejnou úroveň jako klasické kamenné obchody v případě prodejní doby a zároveň je odlišovala při přebírání zboží spotřebiteli," říká Jan Vetyška.

"Přístup státní správy je totiž takový, že při osobním převzetí zboží na výdejně, jestliže si jej spotřebitel rezervoval v internetovém obchodě, má zákazník právo odstoupit od kupní smlouvy do 14 dnů," dodává Vetyška. Spotřebitel má přitom stejnou možnost zboží vyzkoušet jako v klasické kamenné prodejně.

Podle Vetyšky je tak nutné postupovat v souladu s duchem zákona. "Pokud si zákazník může zboží vyzkoušet na prodejně, tak nemá mít právo na odstoupení od kupní smlouvy do dvou týdnů. Zároveň by mělo platit, že jestliže jsou na výdejně větší než 200 metrů přítomní prodavači, má být během státních svátků zavřená," vysvětluje. Při jakémkoliv jiném přístupu jsou totiž podle něj internetoví obchodníci znevýhodněni.

Za porušení zákona o prodejní době může ČOI uložit pokutu až do výše jednoho milionu korun. Při opakovaném prohřešku se pokuta může vyšplhat až na pětinásobek.

Knihkupectví nabídlo rezervace

Z opačné strany zkusilo na zákaz vyzrát knihkupectví Knihcentrum.cz v pražském obchodním centru Centrum Černý Most. Prodejnu nechalo otevřenou a lidem místo okamžitého prodeje nabídlo možnost rezervace zboží.

"Naše zboží si dnes můžete vybrat a nechat odložit s tím, že nákup takto vybraného zboží můžete v této prodejně uskutečnit se slevou 28 procent do neděle 6. listopadu. V případě, že si dnes zboží nechcete vybrat a nechat odložit, získáte slevu 28 procent také v případě předložení tohoto dopisu," píše se na "letáku" podepsaném jednatelem firmy Petrem Michálkem, který personál rozdával návštěvníkům.

Michálek přidává i argumenty proti zákazu. Každý obchodník by podle něj měl mít právo rozhodnout si o otevírací době sám. Zákaz považuje za diskriminační vůči větším obchodům. "Pokud by o svátcích neměli lidé zájem nakupovat, obchodníci by sami svou provozní dobu upravili," uvádí Michálek z Knihcentrum.cz.

Česká obchodní inspekce tuto prodejnu v pátek nekontrolovala. "Na základě podnětu se tím ale budeme zabývat," dodal mluvčí ČOI. 

Přinejmenším dvanáct porušení

Česká obchodní inspekce během státního svátku uskutečnila 429 kontrol po celé republice. "Ve dvanácti případech zjistila jasné porušení zákazu," řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

K polovině porušení došlo u bazarů (včetně autobazarů) či second handů. Právě na prodejny s použitým zbožím, stejně jako na sběrny či výkupny, se zákaz vztahuje nehledě na jejich velikost.

Porušení zákazu mohlo být podle Fröhlicha i více než dvanáct, které jsou zřejmě nesporné. V ostatních případech ale ještě bude ČOI například prokazovat, že velikost prodejní plochy skutečně překročila 200 metrů čtverečních.

Inspektoři s sebou sice měli laserové metry, ale na místě zjišťovali jen orientační rozměr. Přesné číslo ukáže až další šetření, ČOI chce využít i další dokumenty jako například nájemní smlouvu.

Jména konkrétních obchodníků zatím inspekce nemůže zveřejnit, dokud nebude ukončeno správní řízení, respektive dokud rozhodnutí nenabude právní moci. Za nedodržení zákazu hrozí pokuta ve výši jednoho milionu korun, při opakování až pět milionů.