Kreml chce bojovat proti „falšování dějin“ o Československu 1968

Hledání historické pravdy

Kreml chce bojovat proti „falšování dějin“ o Československu 1968NOVÉ
Sovětská invaze do Československa 21. srpna 1968 Foto: FOTO: Wikimedia Commons
1
Domov
Echo24
Sdílet:

Čelit pokusům o falzifikaci dějin je úkolem týmu odborníků při ruské Bezpečnostní radě, nejvyšším poradním orgánu prezidenta Vladimira Putina. Napsal to dnes list Kommersant. Mezi hlavními historickými událostmi vystavenými falšování je podle prezidentského týmu i vývoj v Československu v roce 1968. V jakém ohledu mohou být informace o těchto událostech a vpádu vojsk Varšavské smlouvy v srpnu téhož roku falzifikovány, není z článku ruského deníku zřejmé.

Historická pravda se podle ruských expertů stala obětí „destruktivních akcí“ zahraničních centrál v rámci jejich protiruské politiky. Cizina proti Rusku vede dezinformační kampaň a hybridní válku, při níž využívá „historickou negramotnost“ ruské mládeže, soudí členové vědeckého týmu. Falzifikaci je podle nich vystaveno šest nejdůležitějších etap sovětských a ruských dějin, jejichž ruskou interpretaci je třeba koordinovaně hájit.

Figuruje mezi nimi i vztah tehdejšího Sovětského svazu k politickým krizím v někdejší Německé demokratické republice, v Maďarsku a v Československu.

Hájit je také podle autorů koncepce třeba národnostní politiku carského Ruska a SSSR, podíl Sovětského svazu na porážce nacistického Německa za druhé světové války nebo správnou interpretaci paktu Molotov-Ribbentrop, v jehož tajném dodatku se Moskva a Hitlerova třetí říše dohodly na dělení Polska.

Zvláštní pozornost je podle vědeckého týmu nutné věnovat pádu carského režimu a vítězství bolševické revoluce z roku 1917, jejichž sté výročí připadá na příští rok. Toto výročí může odstartovat „pokusy o záměrné zkreslování tohoto historického období“.

Vědecká skupina Bezpečnostní rady doporučila, aby v médiích a v internetu byly odhalovány pokusy o falzifikaci dějin a aby se na této kampani podílely i další postsovětské státy a země „blízkého pohraničí“. Účastníci zasedání se rovněž vyslovili pro zřízení „centra pro plánovaní, organizaci a realizaci strategických informačních operací“.

Hlavní podklady pro doporučení vědecké rady dodal podle Kommersantu ruský generální štáb a ministerstvo obrany.

Čtěte více: Výročí 1968: Přijede žena, která demonstrovala v Moskvě proti okupaci

Česká ostuda. Kubiš s Gabčíkem leží v odpadové šachtě s nacisty

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články