Nový elektromobil Fisker EMotion slibuje dojezd až 643 kilometrů

Novinka od společnosti Fisker láká na prostorný interiér, pokročilý design a dojezdovou vzdálenost, která bude mezi ostatními konkurenty vyčnívat.

Fisker EMotion byl představen na prvních snímcích a společně s nimi poslal výrobce do světa také pár zajímavých údajů. Automobil navrhl sám zakladatel společnosti Henrik Fisker, který překvapil sportovním a agresivnějším vzhledem. Vůz tvořen z karbonu a hliníku však díky posunuté kabině nabídne dostatek pohodlí pro všechny cestující.

„Kabina byla posunuta dopředu a snížili jsme také kapotu vozidla, takže jsme získali mnohem lepší aerodynamiku,“ uvedl Fisker v rozhovoru pro Autocar. „Vzhledem k elektrickému pohonu jsme byli schopni vytvořit dynamičtější a sportovní design, avšak prostor pro nohy cestujících je luxusní a srovnatelný s velkými limuzínami. Je to riskantní krok, protože lidé na takové proporce automobilů nejsou zvyklí,“ dodal tvůrce celého projektu.

Vůz vyvine maximální rychlost až 259 km/h a využívá grafenových baterií, které podle automobilky dokáží natáhnou dojezdovou vzdálenost na 643 kilometrů. O této použité technologii toho Fisker mnoho neprozradil a tak nevíme ani to, jestli jsou baterie už definitivně připraveny k použití. Jisté je zatím jen to, že baterie bude vytvářet sesterská společnost Fisker Nanotech.

Nový EMotion nabídne po vzoru konkurenčních výrobců také některé autonomní prvky. Fisker však připouští, že tato technologie ještě není zcela připravena a její vývoj bude probíhat pod taktovkou externí společnosti. Oficiální premiéra vozu by měla proběhnout koncem roku 2017 a první objednávky začne společnost přijímat krátce poté.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

Speciál: Alternativní pohony

K vývoji alternativních pohonů došlo kvůli ztenčujícím se zásobám ropy a problémům se znečištěním životního prostředí. V automobilovém průmyslu se v současnosti nejčastěji hovoří o pohonech na LPG, CNG, vodík a elektrický proud. Právě v posledních dvou zmíněných pohonech je podle odborníků budoucnost.

Přehled aut s pohonem na LPG Koupit auto na CNG?Auta na CNG: Jak dojedou daleko?Toyota Mirai na vodíkVW razí cenu elektroaut na minimumHyundai Nexo - SUV na vodíkRevoluční CNG-mild-hybrid Škoda do detailu

Doporučujeme

Články odjinud