„Taky jsem si na něm a ostatních figurkách téměř zničila hlasivky,“ přiznává herečka. „Ale vůbec toho nelituju! Činila jsem tak dobrovolně a ráda,“ dodává jedním dechem spokojeně.

Kdo by nepamatoval? „Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, a dost možná ještě dál, je rybníček Brčálník...“ Tato slavná věta zazněla ve večerníčku vůbec poprvé 21. prosince 1976. Bohdalová má jasno, Rákosníček měl před 40 lety velkou kliku. „Narodil se do skvělé rodiny. Sice měl hned několik tatínků a jen jednu maminku, ale kdo by si s tím lámal hlavu?“ usmívá se Jiřina.

Předlohu figurky vymyslel scenárista a spisovatel Jaromír Kincl (86). Skladatel Václav Zahradník (†59) se postaral o chytlavou muziku a geniální výtvarník Zdeněk Smetana (†90) vytvořil jeho podobu, jak ji zná celý národ.

Nejdůležitější úloha zbyla na Jiřinu Bohdalovou. Vdechla Rákosníčkovi život svým hlasem. „Nestačím se divit, protože provází už snad čtvrtou generaci dětí,“ říká Bohdalová.

Fotogalerie: Oslava 85. narozenin Jiřiny Bohdalové
75 fotografií

A proč je podle ní postavička tak oblíbená napříč časem i prostorem? „Ukazuje svět, do kterého se děti narodily, vlídně a laskavě, s pochopením pro dětskou duši a s humorem. Rákosníčku, posílám ti k narozeninám pusinku. Tvoje maminka Jiřinka,“ popřála pro Blesk skřítkovi neposedovi herečka.

Jak šel čas s Rákosníčkem?

1975 – Rákosníček a hvězdy

Natočeno bylo 13 dílů, na obrazovky se dostaly v roce 1977. Rákosníček napravuje maléry na noční obloze.

1983 – Rákosníček a jeho rybník

Vzniklo 13 dílů, vysílaly se v roce 1986. Radami a vynálezy pomáhá obyvatelům rybníka.

1987 – Rákosníček a povětří

Šlo o dalších 13 dílů seriálu Rákosníček a jeho rybník, vysílaly se v roce 1989. Vyrábí na přání počasí.

Věty, které přitahovaly k televizím jako magnet: „Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, a dost možná ještě dál, je rybníček Brčálník. Ve dne je docela obyčejný, ale sotva ho večer přikryje černočerná tma, začnou se tam dít podivuhodné věci. Nejdříve to ve vodě zažbluňká, pod břehem zakuňká, v rákosí lupne, ve vrbě hrkne a teprve potom se objeví... Rákosníček. Je to skřítek neposeda, zvědavý jako opička...“

 

Fotogalerie
49 fotografií