Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Finále Fed Cupu zahájí Plíšková. Pak nastoupí Kvitová proti francouzské jedničce

Sport

  14:30
Štrasburk - Karolína Plíšková zahájí boj tenistek o fedcupový hattrick. Češky jsou ve Štrasburku favoritkami finále s Francií a světová šestka nastoupí v sobotu od 14:00 k utkání s Kristinou Mladenovicovou. Ve druhé sobotní dvouhře budou hrát Petra Kvitová a Caroline Garciaová. Pořadí zápasů dnes vylosoval paralympijský vítěz ve čtyřhře z Ria Nicolas Peifer.

Víkendové klání odstartuje v sobotu duel Karolíny Plíškové s Francouzkou Mladenovicovou. foto: ČTK

Tělo je zdevastované. V Číně dostalo zabrat. Navíc jsem nastydla, říká před finále Kvitová

Svěřenkyně kapitána Petra Pály vyhrály ženskou tenisovou soutěž družstev čtyřikrát v uplynulých pěti letech. Třikrát po sobě Fed Cup ovládl už československý výběr v letech 1983 až 1985 a naposledy hattrick vybojovaly Španělky před 21 lety.

„S rolí favoritek se už umíme vypořádat a jsem rád, že jsme v té pozici. To ale neznamená, že Francii podceníme. Čeká nás těžký zápas,“ řekl Pála.

Český tým je ve finále popáté za šest let, může tak mít určitou výhodu.

„Bereme to s nadhledem. Tlak tam je, ale ne takový, aby nás to svazovalo. Byli jsme ve finále několikrát. Oni ho hrají poprvé a nevědí co čekat, navíc doma. Může to pro ně být svazující, ale už předvedly, že se s tím dokážou poprat,“ řekla Kvitová.

Francie - Česko

Sobota (14:00): Mladenovicová (42. v žebříčku dvouhry WTA) - Karolína Plíšková (6.), Garciaová (23.) - Kvitová (11.).

Neděle (13:30): Garciaová - Karolína Plíšková, Mladenovicová - Kvitová; Cornetová, Parmentierová - Strýcová, Hradecká.

Plíšková má s Mladenovicovou nerozhodnou bilanci 1:1 a Kvitová s Garciaovou 2:1. Obě Francouzky hrají aktivně a umí být nebezpečné. „Mladenovicové fedcupy sedí. Když ji lidi ženou, je schopná podat dobrý výkon,“ upozornila Plíšková.

Kvitová útočí na svůj pátý triumf v soutěži a do Francie přijela po vydařeném konci sezony. Minulý týden vyhrála Elite Trophy.

Z pozice světové jedenáctky bude v duelu s Garciaovovu (23. WTA) favoritkou. „Caro je asi nejtalentovanější, má chlapský čtení hry, výbornej kick ze servisu a hraje taky chytře,“ řekla Kvitová.

Do čtyřhry kapitán Pála nahlásil zbylé dvě členky týmu Barboru Strýcovou a Lucii Hradeckou, ale do páru může dle potřeby zamíchat Plíškovou.

Za domácí by měly hrát Mladenovicová s Garciaovou, nejlepší deblový pár této sezony, i když při losu kapitánka Amélie Mauresnová nahlásila dvojici Cornetová, Parmentierová.

Petra Kvitová se raduje z vítězství nad Ruskou Jekatěrinou Makarovovou.
Karolína Plíšková

Vedle tehdejšího československého a španělského týmu dosáhly na tři výhry v soutěži v řadě už jen Američanky, které v letech 1976 až 1982 triumfovaly sedmkrát po sobě. Právě tým USA je ve Fed Cupu se sedmnácti tituly historicky neúspěšnější.

Tenistky mají s Francií vyrovnanou bilanci 3:3 na zápasy. Naposledy spolu oba týmy hrály loni v semifinále v Ostravě, kde domácí hráčky zvítězily 3:1.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha