Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Americký úřad zkoumá, zda Volkswagen kvůli emisní aféře ničil dokumenty

Ekonomika

  18:06
WASHINGTON - Americká Federální komise pro obchod (FTC) vyšetřuje, zda německá automobilka Volkswagen v loňském roce záměrně ničila dokumenty související s jejím emisním skandálem. Vyplývá to podle agentury Reuters ze soudních spisů.

Logo Volswagen na prodejně v Německu. foto: AP

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) automobilku loni v září obvinila, že do vozů s naftovým motorem instalovala software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570.000 vozů.

Šidí se dál? Některé volkswageny nesplňují emise ani po opravě, tvrdí Jourová

FTC podle soudních spisů vyšetřuje podezření na ničení dokumentů souvisejících s emisní aférou od letošního března. Komise nyní žádá soud, aby ji umožnil vyslechnout jednoho z představitelů automobilky.

Mluvčí Volkswagenu Jeannine Ginivanová uvedla, že automobilka „pokračuje ve spolupráci s americkým ministerstvem spravedlnosti a spolupracuje i s dalšími vládními úřady, aby dala věci do pořádku a dosáhla spravedlivého řešení“.

Obvinění z ničení dokumentů se již dříve objevila v žalobách některých amerických států na Volkswagen. V březnu jeden bývalý zaměstnanec Volkswagenu vypověděl, že byl koncem loňského roku propuštěn, protože se odmítal podílet na krocích, které by vedly k ničení důkazů a bránění spravedlnosti.

Po celém světě se emisní skandál Volkswagenu týká zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...