Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Valencie 2016: Marc Márquez Jorgeho Lorenza nedohnal

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
V poslední GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v dvou kubaturách nejúspěšnější šampioni. Jedinou výjimku představovala MotoGP.

Dopolední zahřívací tréninky na okruhu ve Valencii vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Franco Morbidelli (Moto2) a Brad Binder (Moto3). Prostřední čtyřválcové šestistovky Honda v závodě ovládl letošní šampion Johann Zarco. Podobný kousek se podařil Bradu Binderovi v nejslabší třídě, ale až po efektní stíhací jízdě. Jihoafričan to neměl tak jednoduché... Největší pozornost na sebe vždy poutá MotoGP. Nejvýkonnějším motocyklům v závodě dominoval Jorge Lorenzo, Marc Márquez se jej sice po slabším startu vydal stíhat, ale chybělo mu snad jedno jediné kolo...

MotoGP

Start nejprestižnější třídy nejlépe vyšel novému rekordmanovi, Jorge Lorenzo tedy první příčku uhájil. Márquezovi se lehce zvedlo přední kolo a ztratil. Za první yamahu se zařadil Iannone (Ducati), Rossi bojoval se svým budoucím parťákem Maverickem Viñalesem (Suzuki) o trojku. Marc se k nim ale brzy přidal, zatímco první dva vpředu si vybojovali náskok, Lorenzo navíc stále ještě ne úplně zdravému Iannonemu ujížděl. Jenže Valentino na Andreu brzy zaútočil, ten mu to ovšem záhy vrátil.

Skončil bohužel Dani Pedrosa. Pět jezdců za Lorenzem jelo pohromadě, skupinu uzavíral Dovizioso (Ducati). I devítinásobný šampion dělá chyby, letos jich bylo možná až příliš, ale drobné vyjetí na obrubníky jej o místo v grupě nepřipravilo. Jorge si jel vlastní závod, za tím to však hodně vřelo, do bitvy se přimíchal i Márquez. „Dovi“ kontakt ztratil, ale pokračoval. Dalším, kdo opustil trať, byl Cal Crutchlow.

Letošní šampion se po souboji s Iannonem od ostatních odpoutal. Mika Kallio s debutující KTM zastavil v boxech, rakouskou továrnu čeká v zimní přestávce ještě hodně práce, ale ve včerejší kvalifikaci si Fin vysloužil potlesk, neskončil poslední. I to je úspěch.

Lorenzo, jehož náskok už narostl na skoro 6 s, jej začal postupně ztrácet. Ovšem mistr světa se mu dokázal přiblížit jen na necelých 1,2 s, takže nakonec slavil pilot Yamahy. Odchází k Ducati, lépe se rozloučit nemohl, ať si o něm myslíte, co chcete. Důležitý je i bronz Iannoneho, který se po boji s Rossim vzdálil legendě o celou vteřinu. Jeho kolega Dovizioso se ještě dostal do křížku s bratrskou dvojicí Espargarů a na Pola nestačil.

Konečné pořadí MS po osmnácti závodech: 1. Marc Márquez 298, 2. Valentino Rossi 249, 3. Jorge Lorenzo 233, 4. Maverick Viñales 202, 5. Andrea Dovizioso 171...

VC Valencie MotoGP 2016 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Jorge Lorenzo Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 45:54,228 min
2. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +1,185 s
3. Andrea Iannone Ducati Ducati Team +6,603 s
4. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +7,668 s
5. Maverick Viñales Suzuki Team Suzuki Ecstar +10,610 s
6. Pol Espargaró Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +18,378 s
7. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +18,417 s
8. Aleix Espargaró Suzuki Team Suzuki Ecstar +18,678 s
9. Bradley Smith Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +25,993 s
10. Álvaro Bautista Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +35,065 s

Moto2

Zarco potvrzoval už od začátku dnešního závodu, kdo je současným králem Moto2. Jenže Franco Morbidelli chtěl do výsledku promluvit také výrazně - a konečně se dařilo i Rinsovi. Stranou nezůstal ani Tom Lüthi. Johann ale neodjel, místo úniku si to první čtyřka nádherně rozdávala. Sandro Cortese dnes na trati dlouho neudržel. Zarco s Morbidellim se však ostatním brzy utrhli, ale lehce se sťukli a náskok ztratili. Bitva pokračovala, jenže už se jí účastnili znovu čtyři jezdci.

Julián Simón, mistr světa stopětadvacítek z roku 2009 a vítěz osmi GP, se se silničním MS po čtrnácti letech loučí. V této fázi závodu bojoval o pátou příčku se Samem Lowesem. Rozdíly se ale začaly lehce natahovat, Zarco zajížděl jedno nejrychlejší kolo za druhým a závod se po dramatickém úvodu uklidnil. Lüthi s Rinsem si to však v jeho závěru rozdávali o poslední místo na pódiu. Thomas Álexovi unikl a ten ještě ve finále podlehl Lowesovi.

Simón bohužel svou poslední Velkou cenu nedokončil. Marcelu Schrötterovi se splašila motorka, ale highsider zvládl. Nejel úplně špatně, uzavíral Top 10 a tato příčka mu patřila i v cíli. Vicemistrem světa se stal Švýcar Lüthi. Bezesporu zajímavá, ale bohužel i nešťastná sezóna, ve které tato třída ztratila „Mexicana“ Luise Saloma, je u konce...

VC Valencie Moto2 2016 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Johann Zarco Kalex Ajo Motorsport 43:17,626 min
2. Thomas Lüthi Kalex Garage Plus Interwetten +3,281 s
3. Franco Morbidelli Kalex Estrella Galicia 0,0 Marc VDS +4,981 s
4. Sam Lowes Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +5,636 s
5. Álex Rins Kalex Páginas Amarillas HP 40 +5,850 s
6. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia +11,605 s
7. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +16,391 s
8. Jonas Folger Kalex Dynavolt Intact GP +16,964 s
9. Danny Kent Kalex Leopard Racing +17,451 s
10. Marcel Schrötter Kalex AGR Team +17,668 s

Konečné pořadí MS po osmnácti závodech: 1. Johann Zarco 276, 2. Thomas Lüthi 234, 3. Álex Rins 214, 4. Franco Morbidelli 213, 5. Sam Lowes 175...

Moto3

Domácí Arón Canet si první start z pole position neužil. Na konci zahřívacího kola zamířil z roštu rovnou do boxů s technickým problémem. Po zhasnutí červených světel a tradiční strkanici se v čele objevil Enea Bastianini. Gabriel Rodrigo sundal „Pecca“ Bagnaiu a pro oba to znamenalo konec. Brad Binder si udělal výlet mimo trať, zřejmě kvůli oleji, nebo špatně zařadil. Na motorce se ale udržel, což neplatilo o dalla Portovi. Na špičce všem odskočil Joan Mir, za ním jel „Digi“, jak si komentátoři BT Sport Keith Huewen a Julian Ryder překřtili Fabia di Giannantonia, protože si na jeho jménu mohl hlavně první jmenovaný zlomit jazyk...

Kornfeil jel v tuto chvíli už šestý za Guevarou, ale pořadí před nimi, kde byl i Andrea Migno, se přelévalo. Hanika se pohyboval na konci bodované patnáctky, otázkou bylo, kam se dostane šampion Binder, Top 10 pro něj rozhodně nebyla problémem. Hlavně Mir ale neměl jistého vůbec nic, navíc musel vedení přepustit, protože předjížděl pod žlutými vlajkami při Rodrigově havárii. Jezdci vpředu se začali sjíždět do velké skupiny a Brad pokračoval ve stíhačce.

O trhák se pokusil Migno, dost dlouho poli vévodil, ale ostatní se jej drželi. Včetně Brada, který se dotáhl do špičky. Kornfeil dostal penalizaci a musel svou šestou příčku přepustit Öttlovi. Čtyři kola před cílem se letošní mistr světa objevil v čele, ale opět chyboval. Kontakt se špičkou však neztratil, v úvodu posledního okruhu zdolal nováčka roku Joana Mira a vedení před ním, Mignem a Bastianinim udržel i na cílové čáře.

Kornfeil dojel sedmý, Hanikova KTM na konkurenci nestačila a obsadil až 22. místo. Nešťastný „poleman“ Canet byl o tři místa před ním. Za pozornost stojí jedenácté šestnáctiletého debutanta Raúla Fernándeze na stroji KTM v týmu MH6 (náhradníka zraněné slečny Herrery). Vicemistrem světa se stal Enea Bastianini. Kuba vybojoval poprvé přes stovku bodů za celou sezónu a rovněž poprvé pronikl do první desítky celkového pořadí.

VC Valencie Moto3 2016 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo 40:13,777 min
2. Joan Mir KTM Leopard Racing +0,056 s
3. Andrea Migno KTM Sky Racing Team VR46 +0,081 s
4. Enea Bastianini Honda Gresini Racing Moto3 +0,147 s
5. Fabio di Giannantonio Honda Gresini Racing Moto3 +0,713 s
6. Juanfran Guevara KTM RBA Racing Team +0,899 s
7. Jakub Kornfeil Honda Drive M7 SIC Racing Team +2,683 s
8. Philipp Öttl KTM Schedl GP Racing +3,145 s
9. Jorge Navarro Honda Estrella Galicia 0,0 +5,263 s
10. Jorge Martín Mahindra Pull & Bear Aspar Mahindra Team +7,921 s
22. Karel Hanika KTM Freudenberg Racing Team +18,976 s

Konečné pořadí MS po osmnácti závodech: 1. Brad Binder 319 (mistr světa 2016), 2. Enea Bastianini 177, 3. Jorge Navarro 150, 4. Francesco Bagnaia 145, 5. Joan Mir 144... 8. Jakub Kornfeil 112

Foto: Václav Duška jr., Rob Gray

Aleš Dragoun
Diskuze (0)