Hlavní obsah

Konec sbližování Turecka a EU? Mohlo by rozhodnout referendum, míní Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Brusel chce podle Ankary dotlačit Turecko k tomu, aby samo ukončilo proces přistupování k Evropské unii. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí uvedl, že by o této věci mohli rozhodnout přímo turečtí občané v referendu. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Erdogan při slavnosti v Atatürkově mauzoleu v Ankaře

Článek

„Evropská unie se nás snaží donutit, abychom sami odstoupili od přístupového procesu,” řekl Erdogan. „Naše trpělivost není nekonečná... Také se můžeme zeptat (na názor) našeho lidu,” dodal v narážce na britské referendum o vystoupení z EU.

Podle agentury Reuters by se mohl turecký plebiscit konat příští rok.

Vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem jsou napjaté od nezdařeného červencového pokusu o puč proti Erdoganovi. Někteří představitelé členských států EU, hlavně z Rakouska a Dánska, vyzvali k ukončení přístupových rozhovorů s Ankarou, které oficiálně začaly v roce 2005.

Evropská komise nedávno kritizovala Ankaru v pravidelné hodnotící zprávě všech kandidátů na členství v EU. Šéf komise Jean-Claude Juncker podle AFP uvedl, že se Turecko „každý den vzdaluje Evropě”. Komisař pro rozšíření Johannes Hahn prohlásil, že je na čase, aby Ankara řekla, co vlastně chce.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu naopak vyzval EU, aby se jasně rozhodla, zda chce vůbec Ankaru přijmout. Podobně se vyjádřil i Erdogan a to ještě před zveřejněním zprávy.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Nedělejte jen hodnocení, ale učiňte finální rozhodnutí,” vyzval unii z Istanbulu. Podle něj se EU bojí udělat toto konečné rozhodnutí z obav z možného přílivu migrantů z Turecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám