9
Fotogalerie

Ve Wolfsburgu vzdávají hold Tatře 87. Zařadili ji mezi automobilové milníky

Ve společnosti skutečných dějinotvorných automobilů, jako je Ford Model T, Citroën DS, Jaguar E-Type a několika desítek dalších, se v muzeu Zeithaus ve Wolfsburgu nachází v aktuální expozici také ceněný vůz z Kopřivnice.

Jako první masově vyráběný sedan, při jehož konstruování byly využity poznatky z testování ve větrném tunelu a vůbec vědecké poznatky o aerodynamice, se dostala Tatra 87 mezi vozy, které jsou řazeny mezi milníky automobilových dějin světa.

Alespoň tak to vidí autoři aktuální expozice, která je k vidění v budově ZeitHaus komplexu Autostadt v německém Wolfsburgu. To je, jak známo, sídlo největší evropské automobilky Volkswagen.

V jejím těsném sousedství je například NSU RO 80, což byla první limuzína s Wankelovým motorem, Lamborghini 350 GT (první supersport této značky), Lamborghini Diablo GT (svého času nejrychlejší vůz světa) nebo Lotus Elite Series II - první vůz světa, jehož monokok byl kompletně vytvořen ze syntetických materiálů.

V dalších patrech jsou pak k vidění například Trabant, Chevrolet Corvette, Delorean DMC-12 a mnoho dalších vozů, které automobilový nadšenec vždy rád uvidí.

Tatra 87 se vyráběla v letech 1936-1939 a pak ještě po skončení druhé světové války do roku 1950. Poháněl ji vzadu umístěný třílitrový osmiválec s výkonem 55kW (75 koní). Maximální rychlost byla 150 kilometrů v hodině.

Celkem se jich vyrobilo 3023 kusů. K majitelům tohoto vozu patřila například Eliška Junková, spisovatel John Steinbeck, či letecký konstruktér Ernst Heinkel. Nyní ji má ve své sbírce i moderátor Jay Leno.

V Německu se v roce 1939 prodávala za cenu 8450 říšských marek.

Tatra 1.JPGtatra 2.JPGtatra 3.JPG

tatra 4.JPGtatra 5.JPGtatra 6.JPG

tatra 7.JPGtatra 8.JPGtatra 9.JPG

Doporučujeme

Články odjinud