Facebook | Google

Google i Facebook chtějí odříznout falešné zpravodajské weby od peněz

Američané se po zvolení Donalda Trumpa setkávají s důsledky zamlžení informačních zdrojů pomocí falešných zpravodajských serverů. To, co už u nás známe z hybridní informační války. Podobné servery jsou účinnější i díky názorovým bublinám na Facebooku, kde se přátelíte jen s těmi, kteří mají podobný názor. Kdo vám „otravuje feed“, toho raději potlačíte. Toto vzájemné sebepotvrzování pak vede k extremizaci názorů a horšímu hledání společné řeči.

Ačkoli si Mark Zuckerberg nemyslí, že by Facebook měl větší vliv na americké volby, už uvnitř Facebooku vznikají skupiny, které chtějí vytrénovat počítače k rozpoznávání falešných zpráv. Google se také v nedávných dnech provinil, když na dotaz na závěrečné výsledky voleb na prvním místě ukázal falešnou zprávu, že na počet jednotlivých hlasů vyhrál Donald Trump.

382844434
AC24, jeden ze známých pseudozpravodajských webů, spoléhá na reklamu Googlu. Tento zdroj příjmů by měl skončit

Než se ale počítače natrénují, Google i Facebook sáhnou po další cestě, jak falešné servery omezit - odstřihnou je od peněz. Google už nyní blokuje příjmy ze své inzertní sítě pro servery s násilím nebo pornografií, nově to rozšíří i na zpravodajské servery s nejasnou vlastnickou strukturou a pochybným obsahem. Právě větší zaměření na nejasné vlastnické vztahy by nemělo postihnout satiristické weby jako The Onion, patřící nyní Univision, které se specializují na parodii a záměrné psaní nepravdivých zpráv. Po Googlu podobný záměr oznámil i Facebook, který také nebude podobným webům vyplácet příjmy z inzerce.

Samozřejmě hlavním záměrem podobných webů nejsou příjmy z AdSense a inzerce na Facebooku, ale ovlivňování veřejného mínění. Nemusí čtenářům vnutit nějaký názor, ale bude jim stačit, když nebudou věřit pravdivým faktům. Dalším krokem je tedy analýza a identifikace hlavních charakteristik takových webů a zpráv, která by mohla v budoucnu pomoci při rozlišení skutečných a vymyšlených zpráv.

Diskuze (30) Další článek: Skype už lze používat přímo na webu i bez registrace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,