Hlavní obsah

Bob Dylan si Nobelovu cenu osobně nepřevezme, má jiné povinnosti

Americký zpěvák a básník Bob Dylan se osobně nezúčastní prosincového slavnostního předávání Nobelových cen ve Stockholmu. Podle Švédské akademie se omluvil kvůli jiným závazkům. Dylan letošní prestižní ocenění za literaturu obržel za vytváření poetických novotvarů ve velké tradici amerického písničkářství.

Foto: Vince Bucci, ČTK/AP

Bob Dylan

Článek

"Přál by si, aby mohl cenu převzít osobně, ale bohužel mu to nedovolují jiné závazky," uvedla Švédská akademie, které Dylan své rozhodnutí sdělil v dopise. "Zdůraznil, že se cítí být udělením Nobelovy ceny poctěn," stojí zároveň v prohlášení akademie.

Dylan se dlouhou dobu ke svému ocenění nevyjadřoval. Až na konci října po více než dvou týdnech ukončil mlčení a oznámil, že Nobelovu cenu přijímá.

Spolu s cenami za lékařství, fyziku, chemii a ekonomii se Nobelova cena za literaturu předává ve Stockholmu, zatímco ocenění za mír v Oslu. V obou případech se ceremoniály konají 10. prosince, tedy ve výročí dne úmrtí švédského chemika a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, jenž ve své závěti rozhodl o vzniku ceny za důležité vědecké objevy, literární počiny či za podíl na zajištění míru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám