Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

17. listopad v centru Prahy slavilo 40 tisíc lidí, tvrdí operátor. Policie mlčí

Autor: Mii - 
18. listopadu 2016
15:50

Čtvrteční oslavy svátku 17. listopadu letos vyvrcholily na pražském Václavském náměstí akcemi v rámci Festivalu svobody. Na náměstí byl dav lidí. Jenže informace o tom, kolik sem aspoň zhruba přišlo lidí, chyběla. Policie tentokrát odhad nezveřejnila, aby se vyhnula blamáži jako 28. října. Organizátoři festivalu nakonec zjistili, že přišlo nejméně 40 tisíc lidí. Pomohla jim data mobilního operátora T-Mobile.

Údaje o počtu účastníků akcí v rámci Festivalu svobody vychází nejen z odhadů organizátorů, obrazového materiálu a podobně, ale především z dat mobilního operátora T-Mobile.

„Akci na Václavském náměstí včera (17. 11.) během celého odpoledne navštívilo minimálně 40 000 osob (navíc oproti běžnému víkendovému dni). Celkově se na Václavském náměstí pohybovalo včera během celého odpoledne 88 tisíc návštěvníků bez rezidentů, pracujících a dalších, kteří se tam běžně vyskytují, ovšem u rozdílu nelze jednoznačně tvrdit, že přišli na tuto akci cíleně, ale lze tvrdit, že ji konzumovali,“ uvedla Patricie Šedivá z tiskového oddělení T-Mobile.

Video  Tisíce budíků rozezněly Václavák a lidé si 17. listopadu zazpívali hymnu.  - Tadeáš Provazník
Video se připravuje ...

Kritika odhadů 28. října

Policie ČR dotaz, kolik ve čtvrtek na oslavy dorazilo lidí, nechtěla zodpovědět. Pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová Blesk.cz sdělila, že tentokrát nebude žádné odhady účasti zveřejňovat. Pravděpodobně kvůli kritice, které policie čelila za „podstřelené“ odhady účasti na oslavách svátku 28. října.

Tehdy policie sdělila, že se na Staroměstském náměstí sešlo 4–5 tisíc lidí. Kritici ale tvrdili, že skutečný počet je mnohem vyšší. Pro srovnání použili fotku z roku 1998, která ukazuje oslavy olympijských her v Naganu, kdy se na náměstí a okolí sešlo sto tisíc lidí. Aspoň podle tehdejšího policejního odhadu.

Oslavy svobody a demokracie

Cílem Festivalu svoboda bylo připomenout si výročí sametové revoluce a vzpomenout na památku studentů z roku 1939. Zároveň ale festival apeloval na fakt, že na rozvoji demokratických hodnot je třeba neustále pracovat.

Akce se celý den konaly například v Praze na Albertově, na Národní třídě a na Hradčanech. Celý den vyvrcholil večer právě na Václavském náměstí. Vystoupilo zde mnoho osobností, například filozof Václav Němec nebo kněz Tomáš Halík, kteří projevili podporu hodnotám svobodné demokratické společnosti. Prezident Miloš Zeman se oslav 17. listopadu neúčastnil. Ani na Václavském náměstí, ani jinde v Praze.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzery ( 19. listopadu 2016 09:22 )

Ty seš fest proškolenej-jestřábe.

lev1 ( 18. listopadu 2016 18:20 )

Prazská kavárna s neziskovými tzv.umělci svými provokacemi dosahují ve volbách u národa pravý opak toho co by si přáli

petrsetr ( 18. listopadu 2016 17:36 )

Bylo narváno, to nelžou. Bydlíme v Krakovský.

petrsetr ( 18. listopadu 2016 17:31 )

Taky jsem stál v jedné z přilehlých na banány 1. máj byl ze Strossmayeráku na Letnou a cíl výstaviště. I tam někdy byly banány

petrsetr ( 18. listopadu 2016 17:29 )

Zeman mě moc zklamal a to moc

Zobrazit celou diskusi