Kosmická loď Sojuz MS-03 s tříčlennou posádkou z Ruska, USA a Francie se podle plánu úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS. Nová posádka má strávit na ISS šest měsíců. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na informace NASA.

Posádka stanice nyní prověří bezpečnost a správnou funkci všech systémů. Teprve poté se otevře přechodová komora mezi ISS a lodí.

Posádku MS-03 tvoří kosmonaut Roskosmosu Oleg Novickij, astronautka NASA Američanka Peggy Whitsonová a zástupce Evropské kosmické agentury (ESA) Francouz Thomas Pesquet.

Nová trojice se připojí ke stávajícím obyvatelům ISS: kosmonautům Sergeji Ryžikovovi a Andreji Borisenkovi a astronautovi Shaneovi Kimbroughovi. Doplní tak posádku orbitálního komplexu na obvyklých šest členů. Nahradí Američanku Kathleen Rubinsovou, Rusa Anatolije Ivanišina a Japonce Takuju Ónišiho, kteří se na Zemi vrátili 30. října.

Whitsonová, Novickij a Pesquet stráví na oběžné dráze kolem Země šest měsíců. Zajímavostí je, že Američanka se stane první ženou, která bude Mezinárodní vesmírné stanici velet podruhé. Poprvé měla tuto možnost v roce 2007, kdy se také stala vůbec první zástupkyní něžného pohlaví v této funkci.

Francouz ve službách ESA při středeční předletové tiskové konferenci prozradil, že s sebou na ISS bere i speciality francouzské kuchyně, jako jsou naložená kachní prsa, hovězí jazyk s játry či drůbeží maso na houbách. Prý se s Whitsonovou domluvili, že ona připraví slavnostní vánoční menu a on silvestrovské. Novickij se prý pasoval na vrchního ochutnávače.