Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Češi zadržení v Turecku nemířili do Sýrie kvůli terorismu, tvrdí ministerstvo zahraničí

Česko

  20:57
PRAHA - Dvojice Čechů zadržená v Turecku nemířila do Sýrie za účelem teroristické činnosti, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo zahraničí. V prohlášení zveřejněném na svém webu ministerstvo oznámilo, že dvojici poskytuje konzulární pomoc.

Policejní foto. Češi zadržení v Turecku. foto: Policie

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středu uvedl, že doufá ve vyhoštění dvojice Čechů z Turecka. Řešení ale podle něj nelze očekávat rychle.

Zadržení Markéta Všelichová a Miroslav Farkas jsou podle ministerstva obviněni ze závažných trestných činů podle tureckého práva, konkrétně z členství v ozbrojené teroristické organizaci. „Podle dostupných informací ministerstva zahraničních věcí nebylo účelem cesty této dvojice do Sýrie účast na teroristické činnosti,“ uvedl úřad. Toto hodnocení činnosti Čechů česká diplomacie v pondělí předala tureckému velvyslanci v ČR a turecké straně ho poskytne i Zaorálek při návštěvě Turecka 13. prosince.

PETRÁČEK: Záchrana Čechů v Turecku? Praha nebude vyjednávat s únosci, ale se spojencem

Konzulární pomoc pro zadržené Čechy podle MZV spočívá ve zprostředkování kontaktu s příbuznými, zajištění spojení s českými konzulárními úředníky v Turecku a jejich případných návštěvách zadržených ve vazbě. Konzulární úředníci také zadrženým doporučí vhodného advokáta, případné se budou účastnit soudních líčení.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že nedisponuje informacemi, podle kterých by mohlo být jednání zadržené dvojice trestné jako „teroristický útok“ podle českého práva. Upozornilo ale zároveň, že Turecko považuje milice syrských Kurdů YPG, ke kterým se zadržení Češi veřejně hlásí na sociálních sítích, za pobočku turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku i všemi státy Evropské unie řazená k teroristickým skupinám. „Při prokázání vznesených obvinění hrozí oběma českým občanům vysoké tresty,“ uvedlo ministerstvo.

Zdůraznilo také, že Česká republika odsuzuje terorismus plně v jakékoli formě a v boji proti němu je aktivní na mnoha úrovních.

O zadržení Čechů kvůli údajné příslušnosti ke kurdským milicím informoval turecký tisk minulý čtvrtek. Dvojice podle něj uvedla, že prošla výcvikem v německých speciálních silách a ve francouzské legii.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...