Hlavní obsah

Fond dal 60 miliónů na filmy, nejvíce na snímek o Myslivečkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada Státního fondu kinematografie (SFK) podpořila vznik šesti nových českých filmů celkem 60 milióny korun. Jsou mezi nimi třeba vysokorozpočtový biografický snímek Petra Václava o skladateli Josefu Myslivečkovi, závěr Jarchovského a Hřebejkovy rodinné trilogie nebo pohádka v režii Marka Najbrta, informovala Eva Pjajčíková ze Státního fondu kinematografie.

Foto: Miroslav Kučera

Závěr trilogie Zahradnictví obdržel 7,5 miliónu korun (na snímku Gabriela Míčová, Aňa Geislerová a Klára Melíšková).

Článek

Do celé výzvy se přihlásilo 21 projektů, které celkově žádaly o 218 miliónů korun. Rada podpořila šest z nich, v souladu se strategií „více peněz méně projektům”, uvedla. Zároveň šlo až na jednu výjimku o projekty, které fond již dříve podpořil ve fázi vývoje.

SFK letos dostal z rozpočtu ministerstva kultury téměř miliardu korun, 800 miliónů jde na filmové pobídky a 182 milióny na původní domácí tvorbu. Zhruba stejnou částku fond dostává z příjmu z televizní reklamy, z licence některých filmů či z prodaných vstupenek do kina.

Z 60 miliónů, které rada fondu nyní rozdělila, nejvyšší dotace 23 miliónů korun připadla filmu Il Boemo Petra Václava. Film o životě skladatele Josefa Myslivečka s celkovým rozpočtem přes 128 miliónů korun rada podpořila již ve fázi vývoje. Podle radních má snímek s propracovaným scénářem velkou šanci oslovit domácí i zahraniční publikum.

Hřebejk i Mádl

Druhou nejvyšší dotaci získala závěrečná část trilogie Zahradnictví režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského s názvem Nápadník. Rada v minulosti podpořila předchozí části tohoto vysokorozpočtového triptychu s názvy Rodinný přítel a Dezertér. Tentokrát ocenila producentskou přípravu Viktora Tauše a přidělila filmu 7,5 miliónu korun. Třídílná rodinná sága má zachycovat soukromý i veřejný život v Československu 30. až 50. let minulého století.

Po dvou neúspěšných žádostech tentokrát získala dotaci i pohádka Čertí brko, a sice 8,5 miliónu. Podle radních by mohl připravovaný snímek v režii Marka Najbrta zvednout úroveň současné české tvorby pro děti. Úspěšný byl mimo jiné i druhý autorský počin herce a režiséra Jiřího Mádla s názvem Na střeše. Scénář nahlíží imigrantskou problematiku se specifickým humorem, který dává příběhu s aktuální tematikou naději, že vzbudí zájem mainstreamového publika, uvedli radní. Fond kinematografie ho podpořil sedmi milióny korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám