Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

'Letadlo jako autobus'. České aerolinie se opět přiblížily k Ryanairu a spol.

Ekonomika

  14:45
PRAHA - České aerolinie změnily cenovou politiku tak, aby měly šanci konkurovat nízkonákladovým aerolinkách. Na všech linkách nabídnou od 1. prosince možnost koupit si nejlevnější letenku, která kromě dopravy z místa A do B s příručním zavazadlem nezajišťuje téměř nic.

Zatímco na delších linkách se běžný cestující zajímá i o pohodlí a úroveň občerstvení, na krátkých letech po Evropě volí leteckou společnost hlavně podle ceny. A v tomto nerovném boji se musí klasičtí dopravci, jako je ČSA, Air France či Lufthansa přizpůsobit nabídce lowcostů.

„Rozdíly se stírají. Zákazník jde na krátkých tratích po ceně a my si nemůžeme dovolit nebýt konkurenceschopní ve vyhledávačích letenek. Letadlo je dnes jako autobus,“ popsal s trochou nadsázky obchodní ředitel českého dopravce Ján Tóth. Věří, že nyní bude v cenách konkurovat společnostem, jako jsou Ryanair, easyJet nebo Wizz Air.

ČSA plánují čtyři nové destinace a zvýší limit pro zavazadla o osm kilo

ČSA dosud nabízely nejlevnější úroveň letenek u šesti destinací, například u letů do Varšavy nebo Düsseldorfu. Navíc tyto palubní lístky prodávaly jen v době, kdy byla letadla téměř prázdná. S přibývajícími rezervacemi už dopravce pouštěl do oběhu jen dražší letenky.

„Nyní budou k mání po celou dobu prodeje a pro všechny linky. Neočekáváme, že by se to nějak projevilo na našich tržbách. Nižší cenu nahradíme kvantitou,“ uvedl ředitel Tóth s tím, že průměrná obsazenost letadel v posledních měsících se pohybovala kolem 80 procent.

České aerolinie od 1. prosince 2016 mění cenové balíčky. Tyto se týkají...
České aerolinie od 1. prosince 2016 mění cenové balíčky. Co všechno obsahují?

Nejlevnější letenkový balíček se nově jmenuje Lite, starší označení Value mizí. Názvy od prosince změní i další cenové úrovně v ekonomické třídě. Standard se změní v Plus a Flexi přijme kratší název Flex. ČSA sjednotily i cenové rozdíly mezi těmito balíčky. Mezi nejlevnějším Litem a Plusem bude u všech destinací rozdíl dvacet eur na jeden let, mezi plusem a Flexem pak 40 eur.

NOVÉ DESTINACE

Od letní sezony 2017 budou ČSA létat do čtyř nových destinací.

Přidají dánský Aarhus, portugalskou metropoli Lisabon, Veronu a dvakrát týdně budou létat do islandských měst Reykjavíku a Keflavíku.

Do konce roku chtějí ČSA uzavřít jednání ještě o dvou až třech dalších nových destinacích.

Klasika s příruční bagáží do osmi kilogramů a jedním zapsaným zavazadlem (nově 23 místo patnácti kilogramů) bude nabízet standardní program Plus. Pasažér má v ceně i výběr sedadla. U dražšího Flexi dostane ještě sendvič, sladkost a vodu a také možnost vzít s sebou lyže či golfové vybavení s váhou do patnácti kilogramů.

Vedle ekonomické třídy nabízí ČSA ještě dvě úrovně luxusnějšího „byznysu“, kde je kromě většího pohodlí v ceně také nové Gourmet menu.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč