2. prosince 2016 • 15:11

Novou cenu FIFA pro nejlepšího fotbalistu získá Messi, Ronaldo, nebo Griezmann

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novou cenu The Best pro nejlepšího fotbalistu za rok 2016 získá Lionel Messi z Barcelony, Cristiano Ronaldo z Realu Madrid, nebo Antoine Griezmann z Atlética Madrid. Trojici finalistů dnes oznámila světová fotbalová federace FIFA, která vyhlásí vítěze ankety 9. ledna na tradičním ceremoniálu v Curychu.



Messi letos získal s Barcelonou osmý ligový titul, ke kterému pomohl 26 góly; lepší byli v nejvyšší španělské soutěži pouze spoluhráč Luis Suárez (40) a Ronaldo (35). Na mistrovství Jižní Ameriky postoupil s Argentinou do finále a stal se také nejlepším střelcem reprezentace v historii.

Ronaldo si bude rok 2016 pamatovat jako rok, kdy si dvakrát dokázal podmanit Evropu. Nejprve dovedl jako nejlepší střelec soutěže s 16 góly Real k triumfu v Lize mistrů a poté na Euru přispěl Portugalsku v kapitánské roli k historickému prvnímu titulu.

Griezmann, který se o světové ocenění uchází poprvé, nejprve došel s Atléticem do finále Ligy mistrů, poté byl zvolen nejlepším hráčem španělské ligy v konkurenci Messiho i Ronalda. Následně jako nejlepší hráč i střelec mistrovství Evropy dotáhl Francii do finále, kde však domácí tým nestačil na Portugalsko.

Real Madrid - Gijón: Gól! Opět Cristiano! Hlavou mířil přesně po centru Nacha
Video se připravuje ...

O trofej pro nejlepšího trenéra se budou ucházet Claudio Ranieri, strůjce senzačního triumfu Leicesteru v anglické lize, kouč portugalských mistrů Evropy Fernando Santos a také Zinédine Zidane, který dovedl Real Madrid k vítězství ve finále Ligy mistrů, přestože jeho jedinou předchozí trenérskou zkušeností bylo působení u rezervního týmu "Bílého baletu".

Na cenu pro trenéra ženského fotbalu kandidují Pia Sundhageová, která brala se švédskou reprezentací stříbro na olympijských hrách, její finálová přemožitelka s německou reprezentací Silvia Neidová a Jillian Ellisová, koučka amerického národního týmu.

Titul fotbalistky roku pak získá Melanie Behringerová z Německa, Carly Lloydová z USA, nebo pětinásobná vítězka ankety Marta z Brazílie.

Na gól roku kandidují Brazilec Marlone s akrobatickou střelou, Venezuelanka Daniuska Rodriguezová s individuální akcí zakončenou ranou do šibenice a přímý kop s neskutečnou falší v podání Mohda Faize Subriho z Malajsie.

Vítězové anket budou vyhlášeni 9. ledna a do hlasování se poprvé zapojí i fanoušci, kteří budou rozhodovat společně s trenéry a kapitány reprezentací a novináři. Hlasování odstartuje 4. prosince a bude ukončeno 22. prosince. Následně 2. ledna FIFA zveřejní užší tříčlennou nominaci.

FIFA v posledních šesti letech anketu vyhlašovala spolu s časopisem France Football jako Zlatý míč FIFA, který čtyřikrát získal Messi a dvakrát Ronaldo. Letos se však ankety znovu osamostatnily a France Football vyhlásí 13. prosince Zlatý míč. V něm mají Messi s Ronaldem po jednom triumfu.

Jak si vedly hvězdy La Ligy ve 13. kole? Opět zářil Ronaldo, ale trápí se Griezmann
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud