Hlavní obsah

Nebezpečný malware cílí na klienty bank. Útočí na Android

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít v poslední době majitelé přístrojů s operačním systémem Android. Na tuto platformu se totiž podle všeho soustředí počítačoví piráti stále častěji. Jeden z posledních zachycených kyberútoků může udělat pěkné vrásky na čele především klientům bank, nezvaný návštěvník se je totiž snaží obrat o peníze.

Foto: Natalie Behring, Reuters

Článek

Před bankovním malwarem, jejž bezpečnostní výzkumníci pojmenovali SmsSecurity, varoval Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Počet zaznamenaných útoků navíc není podle vyjádření expertů zanedbatelný. „V poslední době bylo zaznamenáno množství útoků nové verze škodlivé aplikace SmsSecurity cílící na zákazníky bank,“ varoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Podle něj byly doposud zaznamenány útoky na klienty bank v Rakousku, Německu, Maďarsku, Rumunsku a Švýcarsku. Není nicméně vyloučeno, že tento nebezpečný malware se budou počítačoví piráti snažit nasadit i v Česku.

Převzetí kontroly nad zařízením

Při snaze o infiltraci škodlivého kódu jsou navíc kyberzločinci velmi vynalézaví. „Aplikace pro operační systém Android se maskuje jako součást dvoufaktorové autentizace některé z bankovních aplikací,“ podotkl Bašta.

„Podvodným oznámením o nutnosti aktualizace se škodlivý software stáhne a v dalších krocích získá kontrolu nad zařízením pomocí instalace aplikace TeamViewer QuickSupport, obvykle využívané pro vzdálenou podporu uživatelů. Cílem aplikace je kromě převzetí kontroly nad zařízením také krádež hesel,“ doplnil bezpečnostní expert.

V případě, že se uživatelé setkají s nestandardním fungováním aplikace pro internetové bankovnictví, měli by se neprodleně obrátit na zástupce své banky. A to platí i v případě, kdy ve svém mobilním přístroji objeví program, jehož původ je neznámý.

Oficiální zdroj není zárukou bezpečí

Vhodné je také stahovat veškeré aplikace pouze z oficiálních zdrojů, v případě operačního systému Android tedy přímo z Google Play. Ani tak ale uživatelé nemají 100% záruku, že budou v bezpečí.

Na podzim se totiž například v oficiálním obchodu od této internetové společnosti objevila podvodná aplikace Guide for Pokémon Go (Průvodce hrou Pokémon Go), která dokázala v chytrém telefonu udělat pěknou neplechu. Útočníci se totiž jejím prostřednictvím mohli zmocnit přístupových práv, a tím pádem i celého napadeného zařízení.

Jak je už z názvu podvodné aplikace zřejmé, útočníci se tehdy snažili využít velkého zájmu lidí o hru Pokémon Go. [celá zpráva]

Foto: Kaspersky Lab

Podvodná aplikace Guide for Pokémon Go

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám