Hlavní obsah

Na korejské hranici jsou možná další podzemní tunely

Soul

Pod demilitarizovanou zónou na ostře hlídané hranici mezi oběma Korejemi je až 16 dalších podzemních tunelů vybudovaných severokorejským režimem kvůli rychlému přesunu vojáků na jih. Dosud byly podél hranice objeveny čtyři takové tunely.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z tunelů, který vede pod korejskou hranicí a ústí v Jižní Koreji.

Článek

To, že by tunelů podél 250 kilometrů dlouhé hranice mohlo být až šestnáct, se podle britského serveru Daily Star domnívá jihokorejská vláda. Server však toto tvrzení nerozvedl. V minulosti už se objevila i informace, že tunelů jsou desítky. Soul ale tehdejší výrok jednoho penzionovaného dvouhvězdičkového generála dementoval a označil za nepodložené.

Pod demilitarizovanou zónou byly dosud objeveny čtyři tunely. První tři v 70. letech minulého století, čtvrtý v roce 1990.

Foto: Profimedia.cz

Tunel pod demilitarizovanou zónou mezi oběma Korejemi.

První tunel byl dlouhý 3,5 kilometru a končil kilometr od hranic na jihokorejském území jen zhruba 65 kilometrů od hlavního města Soulu. Byl sice široký jen zhruba metr, ale byl osvětlen a vybaven kolejnicemi a soupravou pro rychlou přepravu lidí a materiálu. Při jeho objevení zahynul jihokorejský a americký voják, když ho zkoumali.

Druhý tunel byl dvakrát širší, takže by jím projela i větší vojenská technika a vojáci by tudy případně mohli procházet v troj- až čtyřstupu. Také tento tunel byl dlouhý 3,5 kilometru a zabíhal do hloubky 160 metrů pod zemí.

Třetí tunel byl odhalen na základě tipu od jednoho severokorejského zběha. Je dlouhý 1,6 kilometru a sahá až do hloubky 73 metrů. Jeho vstup byl maskován, aby vypadal jako vstup do starého uhelného dolu, dnes je zahrazen třemi betonovými stěnami.

Také tunel objevený v březnu 1990 je kilometr dlouhý.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Obě Koreje jsou právně stále ve válce. Konflikt na začátku padesátých let skončil pouhým příměřím.

Reklama

Výběr článků

Načítám