Hlavní obsah

Lákadla moderních chytrých telefonů

Novinky, mif

Jedním z nejvděčnějších vánočních dárků bude stejně jako v minulých letech chytrý telefon. Na co si dát při jeho výběru pozor? Poradíme, jak se při koupi nespálit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejprve je samozřejmě nutné si rozmyslet, kolik jsme ochotni za nový přístroj utratit. Ty nejlevnější modely se dají pořídit už za méně než tisíc korun, za nejvybavenější smartphony si prodejci klidně naúčtují i více než 20 000 Kč.

Už z tohoto porovnání je zřejmé, že rozdíly mezi jednotlivými chytrými telefony mohou být propastné. Od nejlevnějších přístrojů samozřejmě nemůžeme očekávat totéž co od dražších vlajkových lodí.

Daní za příznivou pořizovací cenu jsou zpravidla u těchto přístrojů dotykové displeje s menší úhlopříčkou a nižším rozlišením. Díky tomu sice nabídnou menší rozměry a nižší hmotnost, ale na monitoru nedokážou zobrazit tolik informací jako jejich větší bratříčci.

Vysoký výkon nejen na hry

Také výkon levných smartphonů s cenovkou do tří tisíc korun zpravidla nebývá kdovíjak oslnivý. Přístroje nabízející se za sumy okolo pěti tisíc korun jsou na tom o poznání lépe, zpravidla je na nich možné pracovat bez čekání na odezvu systému.

Právě v otázce výkonu mají dražší přístroje navrch. Modely s cenovkou nad deset tisíc korun mohou klidně sloužit jako kapesní herní konzole. Vyšší výkon se samozřejmě projeví i na plynulejším chodu samotného operačního systému a aplikací.

Při výběru je vhodné dávat pozor na několik kritérií, kromě rychlosti procesoru a ceny významnou roli hrají také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Apple iPhone 7 a 7 Plus: nové bestsellery?

Model iPhone 7 je vybaven stejně jako předchůdce 4,7palcovým displejem, verze 7 Plus má pak 5,5palcovou dotykovou plochu. Na první pohled se novinky příliš neliší od předchůdců, uvnitř se však změn událo mnoho.

Foto: archív výrobce

Nové iPhony vedle sebe

Velký důraz byl kladen na kvalitu fotoaparátů, a to především u větší verze 7 Plus, která má na zadní straně hned dva fotoaparáty. Ty nabízejí rozlišení 12 MPx. Díky nim mohou uživatelé dosáhnout lepších výsledků při focení, využívat mohou například pokročilých změn hloubky ostrosti či bezztrátového zoomu. Menší sedmička nabídne objektiv jen jeden, má nicméně rozlišení 12 MPx a chlubí se také optickou stabilizací, která byla doposud výsadou pouze větší verze.

Některé změny ale patrně neudělají radost všem uživatelům. Řeč je o absenci klasického sluchátkového konektoru jack 3,5 mm. Místo něj se uživatelé musí spokojit s rozhraním lightning a redukcí. Apple alespoň vylepšil zabudované reproduktory, nově jsou stereofonní. Jeden bude nad displejem, druhý pak pod ním. V režimu na šířku si tak uživatelé skutečně vychutnají stereofonní zvuk.

Konstrukce je nově vodotěsná a ukrývá nový procesor Apple A10, který je dvakrát výkonnější než předchůdce. Novinky by tak měly být připraveny na ty nejnáročnější hry ve vysokém rozlišení. I přesto se podařilo zvýšit proti předchozí generaci výdrž baterie.

  • Klady: svižný chod systému, fotoaparát u verze 7 Plus
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: od 18 400 Kč (iPhone 7); od 22 800 Kč (iPhone 7 Plus)

Alcatel Pixi 4: cena hraje prim

To, že chytré telefony nemusí být kdovíjak drahé, dokazuje Alcatel Pixi 4. V tuzemských obchodech jej je možné sehnat už za méně než 3000 Kč. Za tuto cenu zájemci dostanou kompaktní přístroj s šestipalcovou obrazovkou a rozlišením 960 × 540 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Alcatel Pixi 4

S ohledem na pořizovací cenu asi příliš nepřekvapí, že vysokým výkonem novinka společnosti Alcatel zrovna neoplývá. Je vybavena čtyřjádrovým procesorem s frekvencí 1,3 GHz a k dispozici má 1 GB operační paměti. Práce s Pixi 4 je ale překvapivě velmi svižná, pokud tedy nezačnete používat příliš mnoho aplikací najednou. Ve chvíli, kdy dojde kapacita operační paměti, odezva celého přístroje se dramaticky zpomalí.

Vše běží pod operačním systémem Android. Samozřejmostí jsou i dva fotoaparáty. Ten na zadní straně má rozlišení 8 megapixelů, vepředu je pak umístěn pětimegapixelový model. Samozřejmostí jsou i bezdrátové adaptéry wi-fi, bluetooth a GPS.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: nízké rozlišení displeje
  • Cena: 2600 Kč

Honor 8: atraktivní cenovka

Osmička od společnosti Honor nabízí i přes příznivou cenovku slušný výkon, o který se stará především osmijádrový procesor Huawei Kirin 950. U něj jsou čtyři jádra taktována na 1,8 GHz a další čtyři na 2,3 GHz.

Foto: archív výrobce

Honor 8

Smartphone má k dispozici 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor, nezapomnělo se ani na slot na paměťové karty. Ten mimochodem půjde využít také jako slot pro druhou SIM kartu. Displej nabídne úhlopříčku 5,2 palce a rozlišení 1920 × 1080 bodů.

Patrně největší předností smartphonu je duální fotoaparát, který nabídne rozlišení 12 megapixelů. Na zadní straně chytrého telefonu tak nalezneme hned dva objektivy, jeden se stará o zachycení barev, druhý pak o co nejvěrnější detaily snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

  • Klady: duální fotoaparát, atraktivní cena
  • Zápory: skleněná záda fungují jako magnet na otisky prstů
  • Cena: 9700 Kč

Asus ZenFone 3 Deluxe: míří na vrchol

ZenFone 3 Deluxe je novou vlajkovou lodí společnosti Asus. Vybaven bude 5,7palcovým displejem s Full HD rozlišením. Podle výrobce mají být nicméně největším lákadlem použité fotoaparáty. Ten hlavní na zadní straně nabídne rozlišení 23 megapixelů a velmi dobrou světelnost f/2.0. Jeho čočka bude proti poškození chráněna safírovým sklíčkem.

Foto: archív výrobce

ZenFone 3 Deluxe

Fotoaparát se chlubí také čtyřosou optickou stabilizací, fázovým ostřením a zajímavými softwarovými vychytávkami. Například ze čtyř různých snímků zvládne novinka poskládat jeden obří s rozlišením 92 megapixelů.

ZenFone 3 Deluxe bude patřit k tomu nejlepšímu i po stránce výkonu. V útrobách totiž bude tepat procesor Qualcomm Snapdragon 820, kterým se aktuálně pyšní ty nejlepší vlajkové lodi na trhu. Ten bude doplněn rovnou o 6 GB operační paměti. Tak vysokou kapacitu přitom nenabízí ani celá řada konkurentů.

Za samozřejmost lze považovat také možnost natáčení 4K videí. Nechybí ani kamera na čelní straně, ta nabízí rozlišení osm megapixelů a stejně dobrou světelnost jako hlavní fotoaparát, tedy f/2.0.

  • Klady: kvalita fotoaparátu
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 18 900 Kč

HTC 10: odolná konstrukce, vysoký výkon

HTC 10 láká na špičkový výkon, přestože je na pultech obchodů dostupný již půl roku. A to především díky použití 64bitového čipsetu Qualcomm Snapdragon 820, který má k dispozici 4 GB operační paměti a až 64 GB úložného prostoru, který je možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD.

Foto: archív výrobce

HTC 10

Displej má úhlopříčku 5,2 palce a nabízí jemné rozlišení Quad HD, tedy 2560 × 1440 pixelů. Hlavní fotoaparát je 12megapixelový a výrobce vyzdvihuje především jeho rychlost. Za pouhou sekundu dokáže pořídit až osm momentek. Přední snímač má rozlišení pět megapixelů a láká na optickou stabilizaci, kterou doposud žádný jiný přístroj na čelní straně neměl. Optická stabilizace by měla zajistit, že selfie – autoportrét – bude za jakékoli situace ostrý.

Všechny zmiňované součástky se ukrývají v celokovové konstrukci, která si už při vývoji prošla poměrně krutými testy. Desítka byla vystavena 168 hodinám extrémních teplot, které se pohybovaly od mrazivých -20 °C po úmorných 60 °C.

  • Klady: kovová konstrukce, velmi slušný výkon
  • Zápory: nemá bezdrátové nabíjení
  • Cena: 15 500 Kč

Samsung Galaxy S7 a S7 edge: rovný i zakřivený displej

Není žádné tajemství, že jedním z největších konkurentů společnosti Apple je v současnosti jihokorejský Samsung. Tento výrobce se místo problémového modelu Galaxy Note 7 snaží zákazníky zaujmout již dříve představenými chytrými telefony Galaxy S7 a S7 edge.

Menší model Galaxy S7 je vybaven 5,1palcovou obrazovkou s rozlišením 2560 × 1440 obrazových bodů. Větší S7 edge má pak 5,5palcový displej s totožným rozlišením.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti obou novinek, v pozadí je větší verze Galaxy S7 edge.

Na rozdíl od obyčejné es sedmičky je dotykový panel zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být stejně jako u předchůdce využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí. Obě sedmičky lákají na certifikaci IP68, zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Výrobci se ji podařilo do těla zařízení dostat, aniž by nějak narušil líbivý vzhled.

Smartphone díky tomu může být ponořen do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut. V útrobách nových chytrých telefonů od Samsungu tepe osmijádrový procesor, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz. Je doplněn o 4 GB operační paměti. Úložný prostor je možné rozšířit díky čtečce paměťových karet.

  • Klady: zakřivený displej u modelu S7 edge
  • Zápory: někteří zákazníci nemusí značce po opakovaných problémech s modelem Galaxy Note 7 důvěřovat
  • Cena: 13 000 Kč (S7); 15 000 Kč (S7 edge)

LG G5: co neumí, to se snadno naučí

Chytrý telefon LG G5 vypadá na první pohled jako obyčejný mobil, má však navíc odnímatelnou celou spodní stranu. Místo ní je možné vložit do útrob smartphonu jiné moduly.

Foto: archív výrobce

LG G5

Adaptér Hi-Fi Plus s B Play má speciální sluchátkový konektor, který je napojen na elektroniku od společnosti Bang & Olufsen. Dokáže přehrávat hudbu ve 32bitové kvalitě a podporuje 383KHz audia. V praxi se tak telefon s tímto adaptérem promění na kapesní hi-fi přehrávač.

Druhý modul zvaný LG Cam Plus navíc telefonu přidá dvě hardwarová tlačítka (spouště kamery a fotoaparátu) a rolovací kolečko, kterým je možné zoomovat a zároveň měnit nastavení fotoaparátu.

Foto: archív výrobce

Fotografický modul zvaný LG Cam Plus

Ani v ostatních parametrech novinka nijak nezaostává za konkurencí, ba naopak patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně možné dostat. To je zásluha především osmijádrového procesoru Qualcomm Snapdragon 820, jenž je taktován na 2,15 GHz, a 4 GB operační paměti.

Pro uložení dat je k dispozici 32GB úložiště, které je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku 5,3 palce a rozlišení 2560 × 1440 obrazových bodů.

  • Klady: moduly přidávají telefonu zajímavé funkce
  • Zápory: větší rozměry zařízení po připojení modulů
  • Cena: 10 500 Kč

Xiaomi Mi Max: sázka na velký displej

Jak už samotný název napovídá, patrně největším lákadlem modelu Xiaomi Mi Max je velký displej. Ten má úhlopříčku 6,44 palce a rozlišení 1920 × 1080 obrazových bodů. Právě kvůli použití takto velkého dotykového panelu narostly rozměry na 173,1 × 88,3 × 7,5 mm.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Max

Výkon udává osmijádrový procesor Snapdragon 652, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 1,8 GHz a další čtyři na 1,4 GHz. Novinka se dále pochlubí 4 GB operační paměti a 128GB úložným prostorem. Nechybí ani slot na paměťové karty.

V prodeji se nicméně objeví ještě osekaná verze, která nebude sice tak výkonná, ale bude levnější. Ta poběží na čipu Snapdragon 650 a bude mít 3 GB operační paměti. V ostatních parametrech by se odlehčená verze nijak lišit neměla.

Obě provedení mají systém Android a disponují 12megapixelovým a pětimegapixelovým fotoaparátem, čtečkou otisků prstů a podporují rychlý mobilní internet LTE.

  • Klady: velký displej je dobře čitelný
  • Zápory: někomu již mohou připadat rozměry příliš veliké
  • Cena: 5600 Kč (základní verze); 8700 Kč (vrcholný model)

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám