Hlavní obsah

Fotbal je zase blíž změně, která čeká na ligovou soutěž. V únoru o ní budou kluby hlasovat

Aktualizováno

Fotbal se zase o něco přiblížil novému modelu, podle něhož by se měla nejvyšší domácí soutěž od sezóny 2018/19 hrát. „Příští rok v únoru o něm budeme na zasedání ligových klubů hlasovat,“ potvrdil šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda, že kluby už debatují jen o jedné variantě, která je pro ně přijatelná. Podle ní by se ligová tabulka rozdělila po odehrání třiceti kol na tři skupiny, v nichž by se dál pokračovalo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbal se zase o něco přiblížil změně ligové soutěže.

Článek

V jednom má fotbal, a kluby samozřejmě také, jasno - třicet ligových zápasů v jednom ročníku je příliš málo.

„Proto debaty o novém herním formátu, proto snaha, aby soutěžních zápasů přibylo. A i proto různé varianty, které přicházely v potaz," prozrazoval Svoboda, kudy vedla cesta k modelu, jenž se zdá nejpřijatelnější pro všechny, neboť nabízí navíc 42 utkání.

„Mohli bychom samozřejmě rozšířit ligu z šestnácti na osmnáct účastníků, čímž by zápasů přibylo, ale touto cestou jsme jít nechtěli. Stejně tak se nám nezdálo počet týmů zredukovat, aby se mužstva navzájem utkávala třikrát či čtyřikrát," nastínil úvahy, které neprošly.

Jako optimální se nakonec jeví model, podle něhož se po odehrání 30 kol tabulka rozdělí na tři skupiny. V první by figurovalo šest mužstev, které by se utkaly každé s každým, přičemž první tři týmy by měly výhodu tří z pěti zápasů v domácím prostředí, ve druhé by hrály čtyři týmy, ve třetí šest.

„Byla by to největší změna, k níž by za čtvrtstoletí existence české ligy došlo. Mnohem větší a významnější, než osamostatnění soutěže letos v létě," připomněl Dušan Svoboda. „Ale změna zásadní, potřebná a hlavně pro fotbal výhodná."

V nastíněné variantě, o které budou představitelé ligových klubů hlasovat v únoru, se počítá i s tím, že nejlepší celek z druhé skupiny by hrál baráž o účast v kvalifikaci Evropské ligy s mužstvem na čtvrtém či pátém místě první skupiny, nebo že poslední celek tabulky by z nejvyšší soutěže sestupoval přímo, zatímco mužstva na patnáctém a čtrnáctém místě by hrála baráž s týmy, které skončí v národní lize na druhé, resp. třetí příčce.

„Ještě před hlasováním objedu všechny kluby a bude s nimi chystanou variantu probírat. I pro ně půjde o novou situaci, na kterou se musí připravit. Budou hrát víc zápasů, což bude vyžadovat změny v přípravě mužstva, organizaci i třeba ve smlouvách uzavíraných s hráči. Právě proto by nový model měl vstoupit v platnost až v sezóně 2018/2019," nechal se slyšet Svoboda.

Reklama