Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

České dráhy chystají změny v nejvyšším vedení, opustit ho mají dva manažeři

Ekonomika

  19:50
PRAHA - Státní železniční dopravce chystá výrazné změny představenstva. Podle několika na sobě nezávislých zdrojů připravuje dozorčí rada Českých drah odvolání dvou z pěti členů nejvyššího vedení. Ze svých postů v představenstvu mají odejít František Bureš a Roman Štěrba.

České dráhy. Ilustrační foto foto: České dráhy

O změnách v nejužším vedení drah rozhodne zřejmě ve středu dozorčí rada, která má tyto personálie v kompetenci. Bureš má mimo jiné na starosti oblast techniky a majetku, Štěrba zodpovídá za projekty a mezinárodní vztahy.

Roman Štěrba - člen představenstva ČD, odpovědný za úsek projektů a mezinárodních vztahů

Podle informací serveru Lidovky.cz už jsou připraveni jejich nástupci. Jedním z nich je Miroslav Kupec, který nyní v Českých drahách zastává pozici vrchního přednosty Depa kolejových vozidel a v minulosti působil například u nákladní dcery ČD Cargo.

Dalším navrženým kandidátem do představenstva je pak Martin Bělčík, který v současnosti působí v Odboru projektů a správy majetkových účastí ČD. V minulosti pracoval například jako náměstek ministra obrany, později pak mimo jiné jako vedoucí kanceláře Asociace krajů ČR.

Místa v dozorčí radě zpravidla neoficiálně podléhají politickým nominacím. Kupec by měl být v představenstvu za hnutí ANO, Bělčík pak za sociální demokracii.

Předseda dozorčí rady ČD Milan Feranec nechtěl o věci hovořit. „Bez komentáře,“ vzkázal Feranec s tím, že se k případným změnám vyjádří, až k nim skutečně dojde,

Člen představenstva Českýc drah František Bureš zodpovědný za techniku, servis či majetek.

Dozorčí rada drah by se mohla zabývat také případnými změnami ve vedení dcery ČD, Výzkumného ústavu železničního (VUZ), který provozuje mimo jiné unikátní testovací okruh ve středočeské Velimi. O nich se v kuloárech mluví už delší dobu.

V minulosti se spekulovalo například o tom, že by do představenstva VUZ, které je nyní pouze dvoučlenné, mohl přijít výše zmíněný František Bureš.

Autor: